Божовић: Нобел за књижевност Гурнаху апсолутно изненађење

СТОКХОЛМ: Одлука да Нобелову награду за књижевност добије Абдулразак Гурнах из Занзибара једно је од највећих изненађења у новијем периоду, оценио је писац, књижевни критичар и издавач Гојко Божовић.
knjige
Фото: pixabay.com

Поводом данас саопштене одлуке Нобеловог комитета, Божовић је рекао агенцији Танјуг да она делује изненађујуће пошто се годинама помињу врло познати и значајни писци, добитници других великих међународних награда, чије се књиге преводе на десетине језика и долазе из великих култура.

"Може се приметити да последњих година Нобелов комитет доноси одлуке које су наизменичне. Повремено изазивају контроверзе и јавне расправе, а онда уследи годину или две у којима је највећи део књижевне јавности изненађен и више жели да сазна разлоге из којих је та одлука донета него шсто се бави делом самог писца", рекао је Божовић.

Према његовим речима, позитивно је што ће одлука да Гурнах буде добитник Нобела "можда допринети да се баци више светла на токове афричке књижевности", поготово на културу из које потиче овогодишњи добитник.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести