„А Брисел се да преходати лако“ Ненада Шапоње

БЕОГРАД: Одмах после Сајма књига угледни војвођански издавач „Агора“ објавио је књигу свога оснивача и главног уредника Ненада Шапоње „А Брисел се да преходати лако“, књигу која је спој путописа и дневника.
nenad saponja
Фото: Youtube Printscreen

Шапоња, дипломирани лекар и психијатар који се опробао и као песник, сада је, инспирисан својим занимљивим путовањима, углавном по службеној дужности, написао књигу која је плод његових посета Будимпешти, Буенос Ајресу, Истанбулу, Гетеборгу, Франкфурту, Шаржу, Бриселу, Јерусалиму, Кочи, Високим Дечанима и Пекингу. 

Познат као одличан уредник и деценијски књижевни криитчар, Шапоња је показао да уме весто и духовито да опише места и људе које је у њима сретао и тако дочарао веома уверљиво и забавно градове у којима је био и с детаљима који нису познати већини читалаца. 

По мишљењу рецензента књиге Саве Дамјанова, професора на новосадском Филозофском факултету, „ова књига има наративно-новелистичку структуру кроз коју читалац лако  може да плови као кроз фикцију“.

Одлучно тврдећи како путопис није разгледница, Шапоња, истиче Драшко Ређеп, „остварује свој дневник као пикасовски други портрет неке од његових дама, као могућност бекства од уобичајене глобтротерске ужурбаности“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести