Буђење Михизових импулса и тонова

Матица српска објавила је студију др Владана Бајчете „Борислав Михајловић Михиз - критичар и писац” која је, како сам аутор каже, својеврсно упутство за употребу Сабраних дела великог писца, која ће ове године бити заокружена под сводом наше најстарије књижевне, културне и научне институције.
д
Фото: Промо

По речима председника Матице српске проф. др Драгана Станића, у знаку Михиза је заправо цела ова година, у којој се навршава век од рођења и четврт века од смрти овог изузетног српског књижевног критичара, драматичара и драматурга, сценаристе, путописца и есејисте, па ће тако, поред Сабраних дела, где су суиздавачи Српска читаоница из Ирига и Универзитетска библиотека из Београда, бити објављен и зборник радова са лане одржаног научног скупа посвећеног разнородном делу Борислава Михајловића.

„О томе колико је Михиз био несвакидашња личност остало је много записа, а и он је оставио такве узорне обрасце, пре свега несвакидашњег критичког мишљења, које нема неку посебну теоријску утемељеност, али је имало такву меру луцидности, засновану на познавању и књижевне традиције и онога што јесте српска култура, са једном вербалном експресијом највишег реда. Он је у малој ораховој љусци умео да компримује невероватне утиске и да направи слику којом нас је потпуно освајао”, навео је проф. др Драган Станић.

Говорећи о Бајчетиној студији, књижевни критичар Растко Лончар је оценио да се аутор није либио да се писцу какав је Михиз посвети са позиције из које ће обликовати књигу тако да се у њој не открива нужно нешто ново, али и да се истовремено не пристаје а приори на већ уврежене тезе о лику и делу Бориславаа Михајловића, почев од тога да је импресионистички критичар па надаље. „У том смислу је Бајчета и тематски, и жанровски, и квалитативно, и разнородно и уравнотежено приступио Михизовом стваралаштву”, оценио је Лончар.

За Антонија Симића, такође књижевног критичара, студија „Борислав Михајловић Михиз - критичар и писац” нуди жив и оплођујући процес читања. „Уколико се неко никада није бавио Михизом, ова књига је одличан увод у читање његовог богатог и разноврсног стваралаштва ”, поручује Симић. „А они који су стари зналци Михизовог дела, биће побуђени да преиспитује неке од свих ставова и сазнања, да поново прочитају неке текстове и открију у њима нове ширине и скривена значења”.

Сам др Владан Бајчета је најави да неће само ова година бити у знаку Михиза, већ да је идеја да се сваке године организују књижевно-научни скупови њему посвећени, али такви на којим се не би „цедила сува дреновина”, већ би се ишло оним путевима које је тај велики писац назначио. „У последње време се говори о томе како је књижевна критика код нас изгубила на вредности и на важности. Мислим да је прави допринос тога што смо урадили, и објављивањем и књиге Борислав Михајловић Михиз - критичар и писац и његових Сабраних дела и зборника радова, јесте у томе да се врати Михиз као једна активна супстанца у савремену књижевну критику. Дакле, да се пробуде оне импулси које је Михиз некада одавао и тоналитет који је диктирао”, поручио је др Владан Бајчета.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести