Будимиру Дубаку награда Бранко Радичевић

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Угледна међународна књижевна награда „Бранко Радичевић“, коју додељује Бранково коло, припала је ове године Будимиру Дубаку из Црне Горе. 
branko radicevic
Фото: Youtube Printscreen

Једногласну одлуку донео је жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић (председник), Валентина Милачић и Мићо Савановић.

У образложењу се наводи да је поезија Будимира Дубака од "оне стилско-језичке ковине и особености, које су засноване на филигранском свођењу слика у призоре снажне имагинације и богате лексике". 

Поред песама са претрагама интимног бића и васпостављања његове душевне позиције у свету, на тематском плану Дубакове поезије превладава духовна лепеза мотива и предложака из српске историје и косовског мита, хришћанског и православног миљеа. Оно што Бранко Радичевић, као своју највећу жељу и амбицију, није стигао за краткога живота да испуни - да посети фатално Косово Поље и напише епос о легендарној бици - то је Будимир Дубак диљем својих књига успео, истакао је жири.

И у прозном, драмском и есејистичком Дубаковом стваралаштву налази се, како је приметио жири, боја песничког пелцера што се расцветава у суштаствена питања поводом земаљскога трајања и трагизма, добра и зла, ероса и танатоса. 

У свом вишедеценијском деловању као песник и писац култивисаног израза, интелектуалац са амалгамом духовног и лирског проседеа, Будимир Дубак припада, истиче жири, уметницима који из тачака локалног супериорно развијају кругове универзалног. 

У контексту европских и светских песника и писаца овенчаних наградом "Бранко Радичевић", међусобно поетички другачијих, из различитих култура, са оригиналним отиском талента у својим матерњим језицима (руски, грчки, немачки, енглески, француски, јерменски, румунски), Будимир Дубак доноси аутентичан цивилизацијски печат с Балкана, који вуче корен из јединствене српске историје и духовности, културе и језика, показујући тако непоновљиву осебујност, снагу и лепоту сопствене стваралачке ауре, оценио је жири.

Будимир Дубак, српски књижевник из Црне Горе, рођен је 25. фебруара 1952. године у Андријевици. Студирао југословенску и општу књижевност у Београду. 

У Подгорици је био је уредник „Омладинског покрета“ и књижевне ревије „Овђе“. 

Објавио је 23 књиге разноврсних жанрова: поезија, приповетке, романи, драме, есеји и критике. 

Награда ''Бранко Радичевић'' биће уручена Будимиру Дубаку 16. септембра на свечаном затварању 48. Бранковог кола у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији у којој се Алексије (Бранко) Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.

Међу досадашњим добитницима те награде налазе се Вјачеслав Купријанов (Швајцарска - Русија), Филип Танселен (Француска), Насо Вајена (Грчка), Никита Данилов (Румунија), Керол Ен Дафи (Велика Британија), Валериј Латињин (Русија), Славомир Гвозденовић (Румунија), Бабкен Симоњан (Јерменија), Петар Милошевић (Мађарска), Енес Кишевић (Хрватска), Јирген Израел (Немачка) и Олга Мартинова (Немачка - Русија).

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести