Четири песника, међу њима Игор Мировић, у Бечу

БЕЧ: Четворица песника из Србије, међу којима и председник Покрајинске владе Игор Мировић, приуштили су синоћ публици у Бечу вече за уживање у стиховима.
mirovic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

То је прво такво вече у Саборном храму Светог Саве после две "пандемијске" године, а аутори сви заузимају одговорне функције у српској култури и политици.

Публици су се представили песник и председник Матице Српске Драган Станић, у песничком изразу Ивана Негришорца, песник и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, песник и директор Културног центра Војводине Ненад Шапоња и песник, председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић.

Тако је публика имала прилике да у оквиру традиционалне трибине СПКД Просвјета "Сусрети и разговори", а поводом обележавања Сретења, чује песме и одломке из књига ових награђиваних песника и осети емоцију која се преноси из матице.

Једини политичар међу овим културним посленицима је председник војвођанске владе Игор Мировић, чија нова књига "Светло у светионику", ускоро треба да угледа светлост дана и изађе из штампе пред публику.

Посетиоци су имали прилике да, уз његове стихове, већ "завире" у оно што их у књизи очекује, а аутор је вече употпунио и стиховима из последње књиге "Повратак у логос".

"Овде смо да, уз благослов епископа Андреја, у Саборном храму у Бечу, пренесемо нашим људима емоције из Србије, поруке кроз наше стихове", рекао је Мировић.

"Светло у светионику" својеврстан је наставак "Повратка у логос", која је објављена пре годину дана, и, како сам аутор каже, говори или разговара са најзначајнијим личностима из наше историје.

Ради се, посебно у последњем делу књиге, о родољубивој поезији.

"На најдиректнији начин разговарам са Немањом, са Стефаном Првовенчаним, али и са онима који су нам ближи, са најактуелнијим личностима из наше садашњости. Мислим да сам успео да кроз те разговоре додатно осветлим, не само њих у историјском смислу, него да их оживотворим и покажем њихову снагу из оног у овом времену", прича Мировић.

Необична и неуобичајена комбинација - политичар и песник, а сам Мировић каже да то није лак задатак, али да, ако човек у себи одржи изворну меру духовоност и дозу песничког, може да преброди све противречности које политика креира.

"И, уколико макар делићем успем у томе, онда могу да кажем да сам тај жар у себи очувао и да кроз стихове, заправо представљам оно боље ја, сасвим сигурно боље него политичко ја", навео је Мировић за Тањуг.

Упитан колико је дијаспора важна матици, Мировић одговара да је она од огромног значаја, због чега њен утицај, уверен је, мора бити много већи.

"Очекујем да ћемо, већ на овим изборима, имати много већи одзив људи за гласање, чиме би показали своју вољу и на најдиректнији политички утицали на процес у Србији", каже Мировић.

Додаје да је много тога већ урађено у претходних пет, до шест година, али и да је уверен да наши државни органи у будућности могу са још више енергије и пажње да чине све што ће дијаспору и њене реалне животне проблеме учинити видљивијим.

У томе ће, каже, дијаспора имати подршку председника Србије, Владе Србије и свих других који ће, верује, дијаспору и њена питања стављати у први план.

Када је реч о повратку наших људи у Србију, Мировић је сигуран да ће бити значајнијег повратка, посебно стручних људи који су ухлебљење нашли у земљама западне Европе.

"Зато што је Србија снажнија него раније и могу да рачунају на веће зараде, да се надају уређенијем амбијенту и на тај начин да помогну земљи. Морамо све спојити у једну тачку, и родољубље и интерес и амбијент у земљи који ће и у годинама пред нама бити бољи и атрактивнији за њихов повратак", рекао је Мировић.

Због пандемије корона вируса, у црквеним просторијама две године није било књижевних вечери и других манифестација, све то вечерашњег окупљања, које је добило и благослов владике Андреја.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести