Данас је Светски дан књиге

БЕОГРАД: Низом догађаја данас ће у Србији бити обележен Светски дан књиге и ауторских права, који је установљен на Генералној конференцији УНЕСКО-а 1995. године у Паризу. 
gradska biblioteka, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У Народној библиотеци Србије организује се округли сто на тему ауторских права у Србији, а у разговору учествоваће Младен Весковић, виши саветник у Министарству културе и информисања, Марко Деспотовић, самостални саветник у Министарству за културу и информисање, Мирко Демић, директор Народне библиотеке “Вук Караџић” у Крагујевцу, др Милош Константиновић, књижевни преводилац, и Душан Мијатовић, адвокат и књижевник.

На трибини ће бити речи о ауторским правима у књижевности, биће дат осврт на то како је ауторско право регулисано у Србији, региону и свету, поставиће се питање сродних права, а посебно аспеката закона о ауторским правима, који највише утичу на библиотеке, као и на процес рада у коме учествују библиотекари.

У вечерњим часовима биће представљено дело “Суперинтелигенција” Ника Бострома у издању “Академске књиге” и разматраће се шта ће се десити када се појави вештачка интелигенција која човека надмашује у општој интелигенцији.

Библиотека града Београда припремила је програм “Попустом до учлањења, квизом до награде” у оквиру кога ће сваки посетилац моћи да се учлани са попустом од 50 посто и тиме стећи право учешћа у квизу и могућност добијања награда.
У Позајмном одељењу биће отворена изложба “Књиге о деци и за децу - стара и ретка српска издања за децу од 1889 -1944”, чији је аутор Срђан Стојанчев, а у излозима и Позајмном одељењу биће и поставка “50 пишем, 202 памтим” поводом 50 година од оснивања Радија 202.


Гост Библиотеке у Новом Саду Слободан Владушић

Градска библиотека у Новом Саду традиционално организује дружење с познатим личностима, у циљу популарисања библиотечке делатности, књиге и читања. 

Овогодишњи гост биће Слободан Владушић, писац и есејиста, доцент на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду и он ће се дружити са суграђанима који ће моћи да бирају књиге према кратком садржају или занимљивом цитату у које ће књиге бити умотане. 

Идеја ове креативне акције јесте промовисање књига према садржају уместо према дизајну корица. 

У холу Градске библиотеке у Новом Саду биће постављена изложба о двојици великана светске књижевности, Виљему Шекспиру (1564-1616) и Мигелу де Сервантесу (1517-1616), који су преминули 23. априла, а библиотека је обезбедила и попуст на учлањење од 50 посто.


Светски дан књиге и ауторских права у Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис” биће у знаку низа повољности приликом уписа или обнове чланарине. 

Иницијаторке пројекта “Београдски читач” ће и ове године поводом Светског дана књиге организовати четврти по реду “Књижевни маратон- 24х поезије и прозе” испред скулптуре Београдски читач у Чубурском парку на Врачару (од уторка 23. априла у 17 сати па непрекидно до среде 24. априла 17 сати).

Испред микрофона ће се смењивати прозаисти, поете, афористичари, рецитатори, драмски уметници- свих генерација, афирмисани и дебитанти... 

Од новина ове године, организатори издвајају представљање поезије железничара и песника Јовице Митића из Лапова, који својим песмама (на сва слова азбуке) планира да уђе у Гинисову књигу рекорда, као и промоцију поезије за глуве коју ће представити чланови Градског савеза глувих Београда. 

Млади рецитатори и песници подсетиће на стваралаштво Гроздане Олујић и Добрице Ерића, а чуће се и снимци Данила Киша, Исидоре Секулић, Црњанског као и многих других чији су гласови и дела овековечени у записима Радио Београда. 

Поводом Светског дана књиге Вулкан издаваштво је обезбедило у својим књижарама 20 посто попуста, а на сајту додатних 30 посто на целокупан асортиман, који се додаје на већ постојећи попуст.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести