Данас се обележава Светски дан књиге

БЕОГРАД: Широм света данас се обележва Светски дан књиге и ауторских права, установљен на Генералној конференцији УНЕСЦО-а у Паризу 1995. године.
knjiga ruža ilustracija
Фото: pixabay.com

Различитим програмима обележава се дан када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир.

У Београду, у Чубурском парку у току је књижевни маратон у непрекидном трајању од 24 часа.

Код скулптуре "Београдски читач" смењују се афирмисани писци и поете, чланови бројних удружења и друштава књижевника, реномирани драмски уметници свих генерација, млади будући писци, странци који живе у Београду, рецитатори и чланови литерарних секција београдских основних школа и гимназија, стенд ап комичари, афористичари и дебитанти... 

Они читају или говоре своју поезију или прозу, цитирају омиљене песме или делове прозних текстова, а може се чути и поезија и проза Милоша Црњанског, Данила Киша, Исидоре Секулић и других чувених домаћих писаца, овековечених и у аудио формату. 

Књижевна омладина Србије организује књижевно вече у Кули Небојша, а издавачка кућа "Архипелаг" кампању за промоцију читања - "Читање је прица за сваки дан", омогућивши свим члановима јавних библиотека попуст од 30 одсто на своја издања. 

Шпанија обележава Светски дан књиге од 1923. године, на тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже

Полазећи од уверења да су књиге наша свакодневица и да је читање "прича за сваки дан", "Архипелаг" кроз кампању жели да покаже да је књига природни део свих добронамерних активностии да уз помоћ добрих књига можемо да осмислимо и сопствену свакодневицу и сопствену позицију у њој.

Поводом Светског дана књиге у Библиотеци града Београда сутра ће бити организована акција "Сви смо у библиотеци" и приређена изложба "Мени није дано... (Лепота тужног песника)".

Од 12 до 13 часова као библиотекари радиће министар културе и информисања Владан Вукосављевић, писци Ивана Димић, Владислав Бајац, Вуле Журић, Јасминка Петровић, Владимир Кецмановић, музичари Инспектор Блажа, Кики Лесендрић, Ана Станић, Милан Ðурђевић.

У улози библиотекара биће и глумци Нада Шаргин, Светислав Буле Гонцић,Тамара Драгичевић, Дејан Луткић, Тихомир Станић, новинари Зоран Станојевић и Марија Миљевић, балерина и публициста Соња Лапатанов.

У Позајмном одељењу градске библиотеке биће отворена изложба "Мени није дано... (Лепота тужног песника)" поводом 100 година од смрти Владислава Петковића Диса. 

Публици ће бити представљена прва и ретка издања књига, периодика, рукописи и фотографије и први пут ће бити презентована досад необјављена песма Владислава Петковића Диса. 

Дан касније, 25. априла, у Институту Сервантес биће организовано јавно читање "Дон Кихота", које ће започети роботи Института "Михајло Пупин" - Нао и Мигел де Сервантес. 

Причу у славу Светског дана књиге наставиће министар Вукосављевић, градска секретарка за културу Ивона Јевтић, музичар Рамбо Амадеус, глумац Слободан Бештић, кошаркашица Наташа Ковачевић, певач групе "С.А.Р.С" Жарко Ковачевић, певачица групе "Земља грува" Ана Јовановић, новинари Милош Миловановић (Н1), Маја Ðурић (Н1), Жаклина Таталовић (ТВ Прва), Марија Ðорђевић (Политика), представници иностраних амбасада и културних центара...

Шпански ће бити само један од језика који ће се 25. априла чути на јавном читању. 

Сервантесове реченице, бритке, духовите и вековима актуелне, чуће се и на српском, енглеском, француском, немачком, хебрејском, али и на језику кечуа, свахилију... 

Јавним читањем "Дон Кихота" поводом Светског дана књиге, Београд се придружује Мадриду и другим градовима света, где се овакве манифестације традиционално организују више од две деценије. 

Шпанија обележава Светски дан књиге од 1923. године и на тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током 24 сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести