Додељено признање "Штефица Цвек" за девет ауторки

Новоустановљену регионалну књижевну награду “Штефица Цвек”, која афирмише женско и остало маргинализовано стваралаштво добило је девет аутора, саопштено је прексиноћ у центру „Крокодил“ у Београду.
1

Награда је, установљена на иницијативу удружења „Побуњених читатељки“ за прозна дела на БХСЦ говорном подручју, а додељена је на основу препорука педесетак актера књижевне сцене, те селекције коју је потом направио жири организатора.

Награђене су књиге Марије Андријашевић “Земља без сутона”, у издању Фрактуре из Загреба, Горана Ферчеца “О животу раднице крајем двадесетог стољећа”, такође у издању Фрактуре, Лејле Каламујић “Пожури и измисли град” (Штрик, Београд), Сенке Марић “Гравитације” (Buybook, Сарајево), Ане Милош “Крај распуста и друге приче” (Боока, Београд), Соње Ражнатовић “Егзит – Рестарт” (Ренде, Београд), Михаеле Шумић “Хербариј свете смрти” (Имприматур, Бањалука), Мартине Видајић “Стјенице” (Књижара Љевак, Загреб) и Норе Верде “Моја дота” (Ocenamore, Загреб),

Организатори су желели да афирмишу текстове вредне пажње и установе награду која неће подстицати компетитивност у књижевном пољу, неће правити строго рангиране хијерархије и неће укалупљивати продукцију сваке године у један заувек задат уски калуп, најчешће једног најбољег дела.

„Текстови пажњу могу заслужити на разне начине – отварањем нових тема, оригиналним приступом темама, стилском или формалном иновативношћу, не искључиво јер су најбољи. Уосталом, преиспитујемо и саму категорију најбољег у књижевности – најбољег по чему? За кога? Стога, број изабраних дела ће се мењати сваке године, у складу са тим шта продукција има да понуди”, наводе Побуњене читатељке. „Читамо дела узимајући у обзир и текст и контекст. Важна нам је политикатекста, као и поетика – уосталом, полазимо од тога да увек постоји извесно преплитање једног и другог. Тако тумачење конструишемо кроз осврт на историјски, друштвено-политички контекст дела и на његово комуницирање са тим контекстом. Истовремено, једнако се служимо и методом пажљивог читања, посвећујући пажњу језику текста, стилским и формалним поступцима”.

У жирију су биле уреднице портала Бооквица.нет - Нађа Бобичић, Борисав Матић и Дара Шљукић, уреднице Женске читаонице при П.Е.Н. центру БиХ Маја Абаyија и уредница портала Боокса.хр Ивана Дражић. Награда је названа према лику из романа Дубравке Угрешић “Штефица Цвек у раљама живота” не само зато што је Дубравка Угрешић прва жена добитница НИН-ове награде, већ зато што је у питању класик југословенске књижевности и неизоставни део регионалне феминистичке лектире.

Удружење Побуњене читатељке, које постоји од 2014. године, чине књижевне критичарке и друге раднице и радници у култури чији се рад везује за одговоран, друштвено-ангажовани приступ књижевности. Мисија тог удружења је охрабривање младих критичарки да својим радом иступе у јавност и интервенишу у постјугословенском књижевном пољу које је често под утицајем патријархалних, сексистичких и националистичких образаца.       Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести