Ђорђе Нешић лауреат „Вишњићеве награде“: Господар језика

СОМБОР: Овогодишњи добитник „Вишњићеве награде“ за књижевност је Ђорђе Нешић, књижевник из Сомбора.
n
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у образложењу жирија, који су творили књижевници Селимир Радуловић, Мирослав Алексић и Благоје Баковић, Славица Варничић, директор Народне библиотеке „Симеон Пишчевић из Шида, те Срђан Малешевић, директор Културно образовног центра Шид, овогодишњи лауреат Ђорђе Нешић припада самом врху савременог српског песништва:

Он је истовремено песник културе и песник са дубоко укорењеним стаблом у национално тле из кога, на један модеран начин, шуми у крошњи најдивније мелодије српскога језика. Нешић пева чисту суштину, заодевајући је језичким привидима и чудима који, рекло би се, на лак и памтљив начин ослобађају и буде дубоке магнете језика. По том језичком умиљењу и прибраности, по несразмерно великој количини сугестивне моћи реченог, Ђорђа Нешића с пуним правом можемо сматрати господарем језика, наводи жири, додајући да колико год у зениту свог пева Нешић припадао стражиловском луку нашег песништва, као тихи хор у позадини, „његов пој прати пој врлетних српских певача на челу са Филипом Вишњићем који је у невиду своме пронашао незалазно сунце поезије”.

Ђорђе Нешић је рођен 1957. у Бијелом Брду код Осијека. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку југословенска књижевност и српскохрватски језик. Објавио је неколико збирки песама, а написао је и завичајни речник “Лук и вода”.

Добитник је и бројних књижевних признања, међу којима су Змајева награда, Бранкова награда, Дисова награда, Жичка хрисовуља, награде “Лаза Костић”, “Сава Мркаљ”, “Скендер Куленовић”... Лауреату ће награда бити уручена на овогодишњим „Вишњићевим данима“, 17. септембра, у Вишњићеву. 

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести