Ђорђу Деспићу уручена награда Милош Црњански

БЕОГРАД: Награда "Милош Црњански" додељена је данас књижевнику Ђорђу Деспићу за књигу поезије "Песме и други ожиљци".
r
Фото: Dnevnik.rs

"Ово је прва књига поезије која је понела ову награду, која је до сада додељивана за драме, романе, приповетке", рекао је председник Задужбине "Милош Црњански" и стручног жирија Мило Ломпар.

Он је рекао да је издавачка кућа "Клет" препознала важност овог подухвта и у жељи да подржи младе писце и у сарадњи са Задужбином, од 2013. обезбеђује награду за добитника.

Књижевна награда се састоји од повеље и бронзане медаље с ликом Милоша Црњанског и новчаног дела у износу од 2.000 евра, а додељује се од 1981. сваке две године домаћем писцу за најбољу књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански - роман, приповетка, поезија, драма, есеј, путопис, мемоаристика.

Деспићу је награду предала генерална директорка "Клета" Гордана Кнежевић Орлић, која је изразила захвалност што је ова издавачка кућа као једна од највећих образовних установа укључена и овом наградом у неговање вредности значајних за одрастање младих.

Лауреат је из личног угла говорио о Црњанском и његовом утицају на његов живот, професију и стваралаштво. Како се чуло, животни печат оставио је први сусрет с речима поеме "Стражилово" једне ноћи на III Програму Радио Београда на 100. годишњицу рођења Црњанског.

"Те ноћи сам схватио колика је лепота и моћ књижевности, те ноћи сам спознао шта ми је чинити у животу", рекао је Деспић.

Деспић је ванредни професор теорије књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду.

Пре награђене збирке поезије објавио је три књиге

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести