Ђорђу Писареву уручена Награда „Станислав Лем”

На Међународном сајму књига, који се на Новосадском сајму одржава истовремено с Изложбом уметности „Арт експо“, данас је познатом новосадском писцу Ђорђу Писареву уручена награда „Станислав Лем“, коју кућа „Соларис“ додељује за фантастику у књижевности.
Djordje Pisarev
Фото: Dnevnik.rs

Образлажући одлуку, председник жирија проф. др Сава Дамјанов је, уз оцену да Писарев припада самом врху савремене српске прозе, истакао да никада није неговао класичан СФ, али је од првих објављених књига улазио у поље фантастике.

- Код Писарева фанастика, међутим, није сама по себи доминантна, већ је доследно и квалитетно, на мајсторски начин, негована као постмодерна текстуална стратегија. Ни сам Станислав Лем не би се постидео када би прочитао неке од Писаревљевих најбољих прича или романа - навео је проф. Дамјанов.

Награду „Станислав Лем“ до сада су добили Зоран Живковић, Филип Давид и прошле године Илија Бакић, који је рекао да има част да „бакљу фантастике у српској књижевности преда Ђорђу Писареву“.

Фантастика је врло нежан хоризонт који даје дубину сликама. Ако имате само реализам, нећете видети пуну слику. Пуна слика захтева и дубину, а њу ће дати управо фантастика

- Фантастика је врло нежан хоризонт који даје дубину сликама. Ако имате само реализам, нећете видети пуну слику. Пуна слика захтева и дубину, а њу ће дати управо фантастика. И Писарев је то знао од својих књижевних почетака и показао на делу кроз многе своје приповести и чини ми се да је надахнуо многе - казао је Бакић.

Захваљујући се на награди, која се, иначе, састоји из плакете и ручног часовника, Писарев је признао да му итекако прија Награда „Станислав Лем“, како због људи који је додељују, тако и због претходника који су је добили.

- Захвалан сам тим пре јер сам свестан да се, благо нарушена теорија о великим очекивањима да је гозба живота тек преда мном, претворила у надреалну ситацију у којој постаје јасно зашто је толико, као без главе, јурио зец из Алисине приповести, погледавајући ужаснуто на часовник. А можда је, опет, у питању часовник из чувене сторије о Пепељуги. Часовник који ће откуцати поноћ, разбити часорлију реалности и тако најзад открити да је стварност, па и ми са њом, заправо скроз фантастична - рекао је Писарев.

Међународни сајма књига и Изложбе уметности „Арт експо“ данас се настављају, а фокус ће бити на Европском Фејсбук песничком фестивалу и презентацији сарадње на пољу уметности Печуја и Новог Сада.

Мирослав Стајић

Завршен Сајам образовања „Путокази”

Посетиоцима последњег дана 13. међународног сајма „Путокази“, представио се и Технолошки факултет у Новом Саду, који је на штанду организовао поклон игру. Карловачка гимназија поред информација о Гимназији, понудила и разгледнице које су припремили ученици и професори, као и беyеве “Упиши Карловачку, проговори са светом“.

Кулинари средње стручне школе „Борислав Михајловић Михиз“, Ириг презентујовали су посетиоцима своја дела. Пажњу су привукли и ученици Школе за дизајн „Богдан Шупут“ цртањем на штанду. Средња медицинска школа “7. април“ демонстрирала је масаже, парафинска паковања, масаже оклагијом, масаже бамбусом, као и ароматерапије.

Удружење Мејкер, које чине основци и средњошколци, организовало је секцију роботике и електронике, а представили су и аутиће, програмиране да се повежу преко телефона којима се на тај начин управљају. Средња школа „Михајло Пупин“промовисала је робот егзоскелетон.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести