„Ђура Јакшић” Драгану Јовановићу Данилову

НОВИ САД: Награда “Ђура Јакшић” за 2019. годину за најбољу песничку књигу на српском језику објављену током претходне године припала је Драгану Јовановићу Данилову за књигу песама “Ум подивљале реке”, у издању “Повеље” из Краљева.
Srpska Crnja Djura Jaksic kuca foto jelena ivanovic-37.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Ово признање по 34. пут додељује Народна библиотека “Ђура Јакшић” из Српске Црње, а једогласну одлуку је донео жири у саставу Мирослав Цера Михаиловић, Бранислав Живановић и Јован Зивлак наводећи да је у питању један од најснажнијих и најутентичнијих гласова савремене српске поезије.

Данилов није од оних песника који одбијају свет са иронијском гримасом, одустајући да трага за његовим скривени тајнама, његовим скривеним смисловима, фасцинацијама, коначно не одбијајући живот, загонетке  постојања и оне вредности над којим ће као биће да затрепери у скоро религиозном заносу вере  да постоји јединствена скровита стаза смисла у општем метежу људских чинова, наводи се у образложењу жирија.

Како се додаје, „његови широки стихови, не звонки, нити гласни, али са унутрашњом звуковношћу драматског и интензивног разговора са светом, ритмизирани али не и певљиво мелодизовани, са једном врстом танане опорости која нас прикључује за слике дубине животних призора и облика, песничког мишљења, разазнавања и рашивања појавног, да иза његових плаштева наслутимо једну другачију морфологију – у одсевима који се испољавају као тренуци испуњења мистеријом постојања“.

Драган Јовановић Данилов (Пожега, 1960) објавио је десетак збирки песама, четири романа и књигу аутопоетичких есеја. Добитник је низа наших најпрестижнијих књижевних нарада. Збирке песама преведене су му  на десетак светских језика. Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Аутор је монографија о многим савременим српским сликарима.

Свечано уручење награде је 2. јуна у Српској Црњи у оквиру манифестације “Липарске вечери”. У ужем избору за награду биле су и збирке Марије Шимоковић “Позајмљена светлост”, Чигоја, Београд; Радивоја  Шајтинца “Непозната природа, Завод за културу Војводине, Нови Сад; Саше Нишавића “Заборављени дечак”, Прометеј/Тиски цвет, Нови Сад; Тање Ступар Трифуновић “Размножавање домаћих животиња”, Нулта стварност, Сарајево и Драгана Бошковића “Аве Мариа!”, самиздат, Београд.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести