Епидемија поштапалица, млади активно користе око 2.000 речи

НОВИ САД: У Србији влада епидемија поштапалица, скраћеница, речи страног порекла, а велики број деце говори неразговетно или има неку говорну ману, речено је данас на промоцији књиге "Проговори да видим ко си", на Сајму књига у Новом Саду.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

"Процењује се да сваког дана изговоримо више од 30.000 реци, али млади активно користе свега 2.000 речи. Са тако суженим речником, не могу да се изразе на прави начин", рекао је Милан Босиљчић, један од оснивача Удружења "Изражајност".

Књигу "Проговори да видим ко си" акредитовао је Завод за унапређивање образовања и васпитања као додатно наставно средство за боље усмено изражавање намењено ученицима основних и средњих школа.

Књига садржи више од 20 аудио и видео лекција, које читаоци покрећу скенирањем кју-ар кода и помоћу којих добијају смернице како се може унапредити усмено изражавање.

Сваки читалац има могућност да пошаље аудио запис одређених задатака, а стручњаци из Удружења "Изражајност" ће им одговорити и упутити их како могу да побољшају своје говорне навике.

"Најбољи начин да постанемо добри говорници јесте да говоримо, да говоримо и да - говоримо. Читањем књиге на тему културе говора ми не можемо сасвим овладати говорничким вештинама. Она нам даје подстицај и покреће нас да освестимо о чему би све требало да размишљамо како бисмо говорили разумљиво, динамично, ритмично, јасно, језгровито", рекао је на промовији аутор књиге Слободан Роксандић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести