Фестивал "Ћирилицом" одржан упркос епидемији

ПОДГОРИЦА: Фестивал “Ћирилицом” ове године је због епидемиолошке ситуације одржан онлајн, а учесници су били песници из Црне Горе, Русије, Србије и Републлике Српске, саопштили су организатори из будванске Народне библиотеке и Удружења издавача и књижара Црне Горе.
knjige
Фото: pixabay

Пројекат "Ћирилицом", од самог почетка 2017. године, има за циљ да допринесе покушајима да ћирилица буде равноправна, да се на ћирилицу не гледа као на израз неког екстремистичког културног пројекта, већ напротив, има много смисла, да се у ћирилици препозна позив на толеранцију, на добронамерност, наводе организатори.

Поштујемо народе који имају латиницу као писмо своје знаковне културе, али наш народ, ако жели да има истинску будућност, он је не може имати без ћирилице, истакли су у саопштењу, пренеле су подгоричке Вијести.

Фестивал је, како се наводи, одржан пред сам крај прошле године а учествовали су песници: Милутин Мићовић, Радомир Уљаревић и Станка Рађеновић Станојевић из Црне Горе, Ирина Јаваљова, Иван Белокрилов, Сергеј Гловјук из Русије, Дарија Белокрилова из Италије, Љубица Рајкић из Румуније, Вера Хорват из Србије, Мирко Вуковић и Зоран Јостић из Републике Српске. Прочитани су и записи књижевника Слободана Владушића (Србија) и Енеса Халиловића (Србија).

Фестивал се, наводи се, издвојио протеклих година као значајан мултимедијални, мултидисциплинарни и међународни фестивал посвећен ћириличној култури и писмености.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести