Фестивал "Дунавски дијалози" од 28. августа до 15. септембра

НОВИ САД: Шесто издање фестивала "Дунавски дијалози" одржаће се од 28. августа до 15. септембра у Новом Саду. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Фестивал је конципиран као преглед актуелних збивања у уметности подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија, Украјина).

Овогодишња тема фестивала "Употреба човека" указује на стање у актуелном друштву у време доминације бесног капитализма и агресивног присуства нових информацијско-технолошких медија. 

Савремени човек је потпуно у функцији стварања профита великих корпорација, његове личне потребе су потпуно занемарене (социјалне, здравствене, културне) те је он у перманентном стању несигурности и егзистенцијалне неизвесности, објашњавају организатори.

Тема "Употреба човека" позајмљена је од великог новосадског писца Александра Тишме (1924-2003) који је 1976. године објавио роман под тим насловом. 

Питања која намеће "позајмљена" изложбена тема јесте да ли су уметници данас спремни да изнађу адекватне одговоре у свом домену, да ли је уметност у новим околностима спремна на делотворну конфронтацију, да ли поседује довољно виталности и снаге да адекватно реагује у окружењу моћних корпорација и бројних дата база.

На изложби подунавских земаља представиће се Волфганг Шмит (Немачка), Герлинде Тума (Аустрија), Оливера Стефанович Триашка и Јан Скалицан (Словачка), др Бела Маријаш (Мађарска), Мартина Грлић, Глидо Бакчевић и Ведран Перков (Хрватска), Давор Дукић (Србија), Алаксандар Влчев (Бугарска), Игор Чечаков (Украјина) и Татјана Фјодорова (Молдавија).

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести