Фондација „Лаза Костић” обележава 30 година деловања посебним програмом

Фондација „Лаза Костић“ обележава 17. фебруара тридесетогодишњицу постојања посебним догађајем, кроз реализацију директног преноса на релацији Матица српска – Мејсон Крофт у Стратфорду, у 16 часова по српском времену, односно у 15 по енглеском.
Laza Kostić sedi na klupi ispred kuće Palanačkih Foto: Dnevnik.rs/M. Miljenović
Фото: Дневник.рс/М. Миљеновић/Лаза Костић седи на клупи испред куће Паланачких

Програм ће почети Лазином „Одом Шекпиру“, преточеном у песму Милорада Ђурића, коју ће извести Памела Киш Игњатов, сопран, уз пијанисту Стефана Ракића. Део програма биће и слушање чувеног монолога „Тако раде пчеле“ из Првог чина драме “Хенри Пети“, на три различита начина, пре свега, на српском језику, у извођењу Војина Ћетковића, а затим кроз две светске премијере дела младих композитора асистената АУНС Доротее Вејновић и Љубомира Николића. Ове композиције су, како је речено, дијаметрално различите, иако су настале на исти „пчела текст“ из Шекспирове драме. Две композиције Љубомира Николића режира Борис Лијешевић, а визуелни дизајн и видео пројекције раде уметнице из иностранства: Анет Стензел (визуална уметница, Хамбург - Немачка), и Кристина Фелдхамер (Беч -Аустрија). Композиције Доротее Вејновић и Љубомира Николића извешће два сопрана из Новог Сада, Радослава Воргић Журжован и Памела Киш Игњатов, уз пијанисту светске репутације Џулијуса Дрејка из Лондона.Повезаност Џулијуса Дрејка са српском културом датира још од 1988.

У Мултимедијалном центру АУНС Џулијус Дрејк ће 17.фебруара у 19 сати имати прилике да се у разговору са проф. др Миланом Миладиновићем осврне на 34-годишњу сарадњу са српском културом, и посебно Новим Садом. Дан уочи догађаја у Матици српској, 16. фебруара, у „Еђшегу“ ће бити уприличено снимање осам композиција за пројекат „Пчелојављење у музици“, музички циклус песама инспирисаних пчелама, које се са кошницом налазе и на логу Матице српске. Осим две композиције из Шекспировог Хенрија Петог, биће снимљено и шест композиција насталих на текстове српских песника: Десанке Максимовић, Јована Јовановића Змаја, Милоша Црњанског, Весне Егерић, Миодрага Павловића и Добрице Ерића. Све композиције, снимљене и постављене на Јутјуб, биће објављене у посебним нотама „Пчелојављење у музици“, у издању Фондације „Лаза Костић“ и АУНС.        

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести