Гаталица неће у такмичење за НИН-ову награду

БЕОГРАД: Писац Александар Гаталица саопштио је данас да са својим новим романом "Двадесет пети сат" неће учествовати у трци за овогодишњу НИН-ову награду.
Aleksandar Gatalica, autor romana „Poslednji argonaut” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Александар Гаталица, фото: Дневник.рс

Овај састав НИН-овог жирија у више наврата оценио сам као некомпетентан, те не видим могућност да свој нови роман ''Двадесет пети сат'' понудим на читање у овим условима, навео је Гаталица.

"Двадесет пети сат" је недавно објављени девети роман Гаталице, који је подсетио да је са сваким од претходних осам био у конкуренцији за НИН-ову награду још од 1995. као и да је два пута био у најужем избору, 1995. и 2008, док је његов роман "Велики рат" добио је то признање 2013. године.

Надам се бољим временима за српску књижевност и за НИН-ову награду. Надам се да ће роман ''Двадесет пети сат'' наћи своје читаоце и без препоруке ове награде, закључио је Гаталица.

НИН је раније саопштио да ће о роману који ће добити следећу награду почетком 2022. године одлучивати досадашњи жири у саставу (председник) Теофил Панчић, Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.

Актуелни добитник НИН-ове награде је Светислав Басара за роман "Контраендорфин".

Уочи објављивања добитника НИН-ове награде 2020. године група од 18 писаца јавно је позвала своје издаваче да више не пријављују њихова дела за награду наводећи да је "изгубила смисао", јер о њој не одлучују критичари који системски прате савремени домаћи роман већ "некомпетентни људи, за које није јасно по ком мерилу су бирани".

У писму које су, између осталих, потписали Емир Кустурица, Владимир Табашевић, Мухарем Баздуљ и Дејан Стојиљковић наведено је да је прошлогодишњи ужи избор романа углавном представљао "трагикомичан покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести