Хандкеов "Голманов страх од пенала" ускоро у књижарама

БЕОГРАД: Након романа "Велики пад" Нобеловца Петера Хандкеа, у књижарама ће се наћи и његов роман "Голманов страх од пенала" из 1970. године о неколико дана живота бившег голмана Јозефа Блоха.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Блох остаје без посла на градилишту, лута Бечом, проводи дане одлазећи у биоскоп, читајући новине, телефонирајући, а онда без икаквог јасног мотива убија биоскопску благајницу са којом је претходно провео ноћ и одлази аутобусом у погранично подручје.

Умишља да га људи прате, шпијунирају, играју се с њим, чудно се понашају, чудне ствари говоре, а као голман пред играчем који изводи пенал, Блох у грчевитом страху покушава да протумачи покрете противника и одбрани ударац.

Хандке мајсторски описује очај појединца, његову изгубљеност у савременом свету, депресију и језу Еуропе и малограђанске аустријске провинције.

Све нијансе страха пред самим собом и својом околином разоткривају се пред читаоцем кроз Хандкеов особени стил, а концентрација на језик, на однос језика и стварности, темељно је својство његове литературе.

"Голманов страх од пенала" са одличним поговором преводитељке Дринке Гојковић може се пронаћи од 5. децембра у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари и на сајту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести