Хусеин Дервишевић лауреат награде „Бранко Радичевић“

Међународна награда „Бранко Радичевић“, коју додељује Бранково коло, припала је ове године Хусеину Дервишевићу, угледном песнику и писцу из Босне и Херцеговине.
Karlovačka gimnazija Foto: Dnevnik.rs
Фото: Фото: Дневник.рс

Ову одлуку једногласно је у понедељак донео жири Бранковог кола у саставу Ненад Грујичић (председник), Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић. Међу досадашњим добитницима овог признања налазе се истакнути песници и писци из света.

Хусеин Дервишевић (Бихаћ, 1948) је плодни и свестрани песник, приповедач, романописац, есејиста, уметник фотографије, публициста и новинар. У Дервишевићевом богатом песничком и прозном стваралаштву, у лепоти игре у језику налазе се и изузетне књиге за децу. Награђиван је и уврштен у школску лектиру Босне и Херцеговине, а поезија му је превођена на енглески, италијански, мађарски и турски језик. По оцени жирија, наглашена потреба за хумором и иронијом чини Дервишевићеву поезију и прозу својеврсним лакмус-папиром за демистификацију сиве и сурове стварности. Дервишевић је аутор који се не занима за историјске главешине и политичке гласноговорнике, њихове походе и похаре, већ недри литературу која најобичнијег човека види као главног носиоца ољуђеног живота и света, основу свега што је изграђено и васпостављено у миру.

- Дервишевић запажа и дешифрује немушти језик између живог и неживог света, видљивих и невидљивих капија живота на Земљи и на Небу. Бихаћ приказује као место у вихору епоха где су се смењивале и коегзистирале велике религије. Он уздиже принцип добра изнад зла као формулу за своје уметничко послање, распони и валери добра постају његовом примарном темом- наведено је у образложењу награде- Дервишевић је песник и писац који у локалном миљеу налази законе васељенског непрестано стремећи (пост)модерности и својеврсном експерименту на плану израза и тематско-мотивских изненађења.

Награда ће бити уручена на 50. Бранковом колу у најстаријој српској, Карловачкој гимназији у којој се Алексије (Бранко) Радичевић школовао од 1835. до 1841. године. Овогодишње Бранково коло трајаће од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

          Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести