Јавне библиотеке и демократија Весне Црногорац

БЕОГРАД: У Народној библиотеци Србије данас је представљена књига „Јавне библиотеке и демократија“ Весне Црногорац коју је објавио Клио у специјализованој едицији „Б плус“.
knjiga, freeimages
Фото: freeimages

О књизи Весне Црноигорац, дугогодишње секретарке Библиотекарског друштва Србије (2006-2016), а сада управница Центра за интегритет у Нишу, а која је докторирала информационо - комуникационе науке на загребачком Свеучилишту, говорили су поред ауторке и главног уредника Клиа Зорана  Хамовића, Златко Минић и Добрила Бегенишић. 

Како је казао Хамовић, систематична разрада модела нових услуга које јавна библиотека може да уведе у циљу одговорног и квалитетног ангажмана у свакодневном животу своје заједнице, а који се односе на слободан приступ информацијама од јавног значаја, кључна је тема ове публикације.

Ауторка је дошла до закључка, да јавне библиотеке паралелно са својом традиционалном улогом могу преузети и нове услуге за грађане и постати нека врста приступне станице за грађане у својим срединама, казао је Хамовић, док је Бегенишић упозорила на изазове да се јавне библиотеке у Србији налазе пред изазовима увођења нових услуга и промене традиционалног приступа послу. 

Она је, говорећи као библиотекар признала да „су многи библиотекари конзервативни и да су свесни да се морају мењати и прилагођавати новим захтевима, али да тај искорак нерадо праве“. 

У књизи се апострофира значај добро информисаног грађанина као кључног чиниоца демократског друштва и ту јавне библиотеке играју важну улогу, оценила је Бегенишић, те подсетила да су библиотеке дужне да допринесу демократизацији друштва у Србији и да пруже услуге за све категорије друштва, посебно за оне маргинализоване.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести