Језикоманија: Све је океј

Иза скраћенице ОК крије се интересантна прича. Ова, најкоришћенија скраћеница на свету, први пут је употребљена 1839, у новинама Бостон Морнинг Пост.
Natasa NOVA FOTKA
Фото: Dnevnik.rs

У српском језику се пише „ОК” или „О.К.” или „океј”.

С обзиром на то да је ОК скраћеница за израз „all correct”, тадашње друштво у САД променило је ову скраћеницу из „AC” у „OK”. Није постојао разлог за промену скраћенице, осим да је ОК као „ol correct“ лакше за изговор.

Интересантно је и тумачење порекла ове скраћенице - у војсци , у Америци, О.К. је означавало „known order”, као потврда прихватања наредбе, али и као број убијених војника (нула убијених). Скраћеница је коришћена у то време и за надимак америчког председника Мартина ван Бјурена, а гласио је „Old Kinderhook”, односно О.К.

Индијанска реченица „okeh“ значи „тако је“ – с обзиром на то да се сматра да је реч „okay” у енглеском језику, која значи „у реду“, настала од поменуте речи, ова индијанска реч се повезује са настанком најпознатије скраћенице на свету.

О.К. би могло да означава скраћеницу за „наређење краља“ или „по наређењу краља“ – на енглеском „Order of the king“.

Ова скраћеница се данас свакодневно користи и записана је у многим речницима. Највише се користи током дописивања и куцања СМС порука, међутим и у говору је почела све више да замењује речи попут „добро” или „у реду”. Иако је прихваћена у свакодневном говору, ова скраћеница се сматра неформалном, па је треба избегавати у званичним разговорима.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести