Језикоманија: Трол тролује

Терминологија која се користи на интернету често је „шпанско село” за већину корисника овог медија.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Поготово за оне који никад нису учили енглески језик... рецимо фајл, рисајкл бин, фолдер, сејв, принтање, иконица, копи, пејст и мноштво других. Један од тих појмова ћемо сад објаснити.

Троловање је незаобилазан део интернет жаргона. Настало од глагола ТРОЛОВАТИ, од именице ТРОЛ. Троловање подразумева намерно ометање комуникације која се одвија преко интернета, најчешће на различитим друштвеним мрежама, блоговима или коментарима у онлајн издањима новина.

Трол означава особу чији је основни циљ да својим прилозима изазове што већу реакцију учесника интернет заједница или да на друге начине поремети нормалну дискусију.

Радован III би на то рекао: „Вилотићи су прекинули везу!”

У троловање спадати и намерно изношење нетачних, непроверених или „пренадуваних“ информација, потпиривање неаргументованих расправа и свађа, вређање по било ком основу или показивање извесне тврдоглавости при брањењу неаргументованих ставова...

ТРОЛ је, у ствари, застрашујуће биће човеколике расе из нордијске митологије. Улога тролова варира од злих џинова, налик огрима у Енглеској, до различитих човеколиких створова из дивљине који живе испод брда или у пећинама. У питању су створења препознатљива по свом обешењачком духу и смислу за шалу и неку заврзламу.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести