Јовици Аћину уручена награда "Исидора Секулић"

БЕОГРАД: Градска општина Савски венац приредила је у четвртак манифестацију "Дани Исидоре Секулић" у Кући Краља Петра Првог на којој је свечано уручена награда “Исидора Секулић" за 2021. годину књижевнику Јовици Аћину за збирку приповедака "Бања и друге последње приче" објављену у прошлој години.
jovica acin
Фото: Youtube Printscreen

Добитник награде је угледан носилац неких од најзначајнијих признања за прозна и критичка остварења, који из године у годину показује како је танка нит која раздваја стварање књижевности и њено познавање.

Новчану награду добитнику је уручио председник Скупштине општине Савски венац Страхиња Кукић, а Повељу и Плакету Чланица општинског већа Ана Маринковић. Признање књижевницима које је доделила општина Савски венац за успешно књижевно дело остварено у жанровима којима се бавила Исидора Секулић, а које је написано на српском језику и објављено у Србији обухватило је једну награду за период протекле године.

Жири Књижевне награде "Исидора Секулић" у саставу: проф. др Александар Јерков (председник), Радинка Стојковић и Мајо Даниловић саопштио је да је на конкурс пристигло 33 књижевна дела, а једногласном одлуком чланова жирија награда која носи име велике књижевнице припала је заслуженом добитнику - изјавио је председник Скупштине општине Страхиња Кукић.

Програм је уприличен наступом музичке школе "Даворин Јенко" чији су представници све присутне забавили извођењем музичких нумера на клавиру.

"Општина Савски венац негује традицију сећања на Исидору Секулић, јер као што њена дела трају и трајаће вековима, тако и ова књижевна награда постоји већ 50 година" рекао је тим поводом Кукић, изразивши задовољство што се галерији великана који су до сада освајили ову значајну награду у српској књижевности, сваке године придруже аутори који својим књижевним профилом показују да су долични награди која чува спомен на изузетан књижевни рад вечне Исидоре Секулић.

Манифестација траје два дана, а током другог дана, 24. јуна 2022. с почетком у 17 часова биће одржана "Исидорина чајанка" када је предвиђен рециталски наступ Катарине Масоничић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести