Ју Несбе, писац и музичар, у понедељак у Београду

БЕОГРАД: Славни норвешки писац крими романа Ју Несбе, који у понедељак, 7. маја први пут долази у Београд, одлично је познат српској публици по својим књигама о проблематичном инспектору Харију Хулеу, али поред тога он свира гитару и предводи рок бенд "Di Derre".
Nesbe Ju/Tanjug
Фото: Tanjug

Несбе је одрастао у породици великих заљубљеника у музику - оца који је слушао кантри и брата, великог фана састава "The Beatles". 

Под њиховим утицајем, Несбе је тражио сопствени музички укус крећући се од глам и прогресив рока (Емерсен, Дејвид Боуви и Френк Запа) до новог таласа америчког рока (REM, Green Day, Dream Syndicate). 

Међутим, прекретница је била на концерту Бруса Спрингстина у Шведској када је дошао на идеју о сопственом бенду.

Са братом Кнутом Несбеом (гитара) и другарима Магнусом Ларсеном (бас гитара) и Еспеном Стенхамером (бубњеви), Ју Несбе (вокал и гитара) је 1992. године основао рок бенд "Di Derre". 

Ови момци из норвешког Молда нису имали неке велике амбиције. 

Стварали су музику за себе на текстове о свему што је било повезано са њиховим родним Молдом. 

Први синглови су се одмах завртели на ТВ3 што је трасирало даљи пут "Di Derre"-а чији чланови нису баш били сигурни да ли би објавили албум. 

С друге стране, стварајући музику схватили су да ипак желе да то поделе са публиком, а онда су почела да се јављају и извесна очекивања од стране публике.

Тако су ипак објавили деби албум "Den Derre med Di Derre" 1993. године. 

Прави комерцијални успех је уследио годину дана касније са албумом "Kvinner og klaer" (Жене и гардероба) који је касније преименован у "Jenter og sann" (Девојке и ствари) након што им је истоимени часопис претио тужбом. 

Албум је био распродат у 200.000 примерака што га сврстава у једне од најуспешнијих у норвешкој музичкој индустрији.

Уследила су још два студијска албума и "Best of" компилација. 

Највећу славу им донео албум "Гyм" из 1996, док је "Турн Ме Он" из 1998. добио најбоље оцене критике.

Од 1998. се бенд ретко појављује и одржи тек понеки концерт као што су наступи на "Молде џез фестивалу".

Легенда каже да је неко Несбеу једном рекао да би могао да напише књигу о путовањима с бендом и он је то схватио као изазов. 

Отишао је у Аустралију на шест месеци и вратио се са првом књигом о детективу Харију Хулеу. 

Несбе је својевремено био и врхунски фудбалер "Молдеа" и успешан брокер, а његови романи продати су у скоро 40 милиона примерака широм света.

Српска издавачка кућа "Лагуна" објавила је 16 романа овог аутора од којих 11 припадају серијалу о Хулеу.

"Моји протагонисти имају моралне дилеме и морају да направе избор, а ја се трудим да не будем судија њиховим изборима. Једно велико питање које се трудим да поставим јесте шта је слободна воља, шта је моралност, да ли је то нешто богомдано или је оквир који нам је друштво наметнуло како бисмо били ефикаснији", објашњава Несбе.

"Лагуна" је недавно објавила још једну Несбеову књигу - "Магбет", као део едиције "Хогарт Шекспир" у оквиру које велики светски писци поново интерпретирају Шекспирова дела. 

Ово ће иначе бити Несбеова прва посета Београду. 

Славни писац је желео да дође у Београд 1999. године током НАТО бомбардовања Југославије, али је добио необичан услов од владајуће партије - да поведе бенд и свира на стадиону у Београду. 

Пошто би се то протумачило као подршка Слободану Милошевићу, Несбе је одбио, те га нису пустили да пређе границу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести