Класичан породични роман: Последњи потез Ивана Ивањија

БЕОГРАД: Нови роман Ивана Ивањија „Последњи потез“ је промовисан читаоцима у кафеу Делфи у СКЦ, а било је занимљиво осмотрити публику која је испунила салу.
roman ivan ivanji
Фото: laguna.rs

За књигу која је кроз причу о једној јеврејској породици дала изузетно занимљиву слику живота свих слојева друштва у периоду између два рата, током Дугог светског рата, послератних година па све до наших дана, је владало интересовање међу свим генерацијама.

Публика, састављена од основаца, па све до њихових деда и бака, вршњака времешног књижевника (1929) који су, као и он, претурили ратне и послератне године преко главе, помно је пратила причу о судбини породице Ротбарт која је током 20. века више пута мењала презимена, слушали разговор о судби четири генерације од свог изворног јеврејског Ротбарт, па све до српског Радван.

Иако је Ивањи током периода који обухвата роман многе епизоде и сам преживео, инсистирао је да није у питању аутобиографска прича већ је цела исконструисана, а могла се догодити сваком.

Први актер романа Самуел Ротбарт је власник мањег имања и крчме у Перлезу и до те мере је аустрофил средином 19. века у Банату, да свом сину даје германско име Леопод.

Леополд је душом и телом Мађар и мења презиме у Радвањи да би следећа генецација дала свом наследнику име Ферко који се школује за ветеринара. 

Ферко постаје масон, али и члан илегалне комунистичке партије и добија ново име и презиме пошто је доспео међу партизане.

Ново име и презиме даје му лично Моша Пијаде и потомак породице Ротбарт постаје Руди Радван.

Овај класични породични роман, промотер писац и сцеариста Павле Зелић оценио је да је књига капитално дело у коме писац нуди оригиналан и свеж поглед на преломне догађаје око Другог светског рата на примеру једне необичне јеврејске породице.

Ивањи је, креирајући фикцију која плени истинитошћу и осећање проживљеног једне продице, дао лични печат временима која тек треба у потпуности разумети и прихватити.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести