Књига о два века југословенске карикатуре

О карикатури, ликовној врсти и уједно једном од најјачих симбола и средстава слободе изражавања, писано је доста, али нико до сада није покушао да начини преглед овог вида стваралаштва на нашим просторима, од појаве карикатуре до данас.
s
Фото: promo

У такав подухват, који захтева доста времена и истраживања упустио се Карловчанин, наставник физичког васпитања у тамошњој ОШ “23. октобар” Горан Маравић, а резултат свега јесте књига “Два века карикатуре на просторима Југославије”. Ово дело које на 470 страна доноси причу о карикатуристима почев од Димитрија Аврамовића који се може сматрати зачетником кариктуре до Коракса, Југослава Влаховића и других савременика чији је карикатура стил изражавања и начин размишљања, представља само први део књиге.        

- Карикатуре сакупљам четрдесет година у новинском формату – каже Горан Маравић. - До сада сам их сакупио више од два милиона. Проучавајући овај вид ликовне уметности схватио сам да је запостављен и да нема много научних радова који се баве овом проблематиком. С друге стране, пуно је  истакнутих уметника и познатих људи других занимања стварало карикатуре, али нису по томе препознати нити цењени. И то је био  један од разлога да покушам да објединим све људе са ових простора који су стварали једну до недавно непризнату уметност и тако их поставити на место које им припада.

У оба тома биће  око 3.200 карикатура, обрађено  976 карикатуриста и око 600 шаљивих часописа од 1850. до данас. Рад на другом делу енциклопедије је у току, а светлост дана угледаће  кад  сакупи новац за то.    

Монографија Горана Маравића, према мишљењу рецензента др Жарка Димића, јесте  свеобухватан  и јединствен споменик овом ликовном феномену у људској цивилизацији, с обзиром на то да се њени најранији примери могу пронаћи још у античким временима на зидовима Помпеје пре више хиљада година.  

- У нашем културном простору  прве карикатуре јављају се средином 19. века и она је коришћена у политичке и пропагандне сврхе, иако конкретно у Сремским Карловцима налазимо карикатуре на свескама ученика Карловчаке гимназије  који се „шале”, накарађују тј, цртају карикатуре славних историјских личности и својих професора. Горан Маравић начинио је изузетан и сваке хвале вредан подухват.  Вишедеценијско истраживање, прикупљање карикатура, исецење из новина, листова, часописа, дружење са ауторима оваплотили су се у вишеслојном и свобухватном делу. То је јединствен лексикон аутора - карикатуриста са њиховим  биографијама и неизбежним „рукописом” ауторског рада.    

Излазак књиге из штампе помогли су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Градска управа за културу Новог Сада и привредници Сремских Карловаца и Новог Сада.  Прва промоција биће одржана у Сремским Карловцима 14. децембра.

         Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести