Књига о Нику Кејву, у издању Партизанске књиге

БЕОГРАД: Издавачка кућа Партизанска књига у сарадњи с Културним центром Новог Сада, управо је објавила студију Игора Цвијановића "Ник Кејв и поетика преступа", саопштили су из Партизанске књиге.
nik kejv youtube
Фото: pixabay.com

Познат превасходно као прворазредни преводилац најсофистициранијих англосаксонских аутора какви су Дејвид Фостер Волас или Кормак Макарти, Цвијановић се у овој књизи представља као изванредан познавалац како Кејвовог опуса, тако и различитих теоријских приступа књижевности.

Студија Ник Кејв и поетика преступа јесте Цвијановићев докторски рад у ком аутор заузима позицију и даље неуобичајену за наше појмове - центар његовог истраживачког интересовања није нека од мање или више етаблираних фигура високе књижевности, већ истински херој глобалне популарне културе у последњих неколико деценија. Цвијановић Кејва види као неупитног, врхунског песника, и кроз читаву студију покушава да дефинише доминантне фазе у поезији знаменитог Аустралијанца, не само када је у питању његова соло каријера, она која га је прославила.

Написана прецизним и јасним језиком теоретичара, али и заљубљеника у Кејвову музику, Цвијановићева студија биће интересантна и атрактивна и најзагриженијим фановима овог аутора, док ће за оне којима је Ник Кејв недовољно познат бити нека врста упутства за даље уживање у плочама и стиховима који су мењали историју рокенрола, али и популарне културе као такве.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести