Књига огледа Наталије Лудошки о Слободану Јовановићу: Скица за великанов књижевни лик

Слободану Јовановићу, једном од наших најпознатијих интелектуалаца међуратног доба, рођеном пре 150 година у Новом Саду, посвећена је књига огледа Наталије Лудошки, под називом “Скица за књижевни лик Слободана Јовановића”, коју је ове године објавио Центар за српске студије из Бања Луке.
slobodan jovanovic
Фото: Youtube Printscreen

Књига садржи шест огледа, незнатно коригованих, који су претходно објављени, како је напоменуто, а већина и изложена на стручном, односно научном скупу.

Шест огледа у овој књизи баве се књижевним аспектом дела Слободана Јовановића, затим његовим књижевним темама, редовима исписаним о Филипу Вишњићу и Вуку Караџићу, његовом критичком рецепцијом дела Лазе Костића, као и Хенрика Ибзена, а последњи указује на Слободана Јовановића у перцепцији Николаја Тимченка.

- Књига се надовезује на претходна моја сазнања о Јовановићу, предочена у монографији “Слободан Јовановић као књижевни критичар” (Нови Сад, 2008), а наслов збирке, у којој се нашло шест есеја о овом писцу, реплика је на наслов студије Данила Н. Басте “Пет ликова Слободана Јовановића” - напомиње Наталија Лудошки. У поменутој књизи Баста “осветљава дело највећег српског полихистора као историчара политичких идеја, теоретичара државе и права, аналитичара тоталитаризма, тумача српског националног карактера и социолога”, како је наведено у књизи огледа Наталије Лудошки, која се бави његовим књижевним деловањем, остављајући по страни Јовановићеве историјске, правне, социолошке и политичке студије.

-  Када страну књижевност представља домаћој публици, очита је Јовановићева склоност према делима оних стваралаца који успостављају критички рационалан однос према друштву, способних да успоставе хуморни, иронијско - сатирични отклон у сагледању карикатурално - парадоксалне позиције појединца и заједнице у вечитом сукобу с друштвено - историјским датостима. С разумевањем пише о Свифту, Волтеру, Ибзену, Стендалу, Мередиту, Стрејчију, Прусту - указује у овој књизи Наталија Лудошки, чија магистарска теза из 2003. се управо односила на књижевну критику у делу Слободана Јовановића.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести