Књижевна награда „Станислав Лем” Оту Олтвањију

Жири награде „Станислав Лем” коју ИКЦ „Соларис” додељује за фантастику у српској књижевности, а који је радио у саставу: др Сава Дамјанов (председник), Саша Радоњић (писац) и Бранкица Ђукић (директорка „Солариса„) донео је одлуку да добитник за 2021. годину буде Ото Олтвањи.
д
Фото: Матија Крстић/Лагуна

Поводом признања рекао да је увек је лепо кад се труд препозна и буде награђен.

- Конкретно, у случају ове награде, она ми много значи из неколико разлога. Прво, основана је у част писца чија је најславнија књига „Соларис” лансирала мој мозак у стратосферу у крхким тинејyерским годинама, кад је то било најважније. Као аутор, он је и иначе симбол оног најбољег што светска фантастика има да понуди, у књижевности самој, и у оквиру „књижевности идеја”, како се научна фантастика често назива. Друго, награду додељује уважен, озбиљан жири који темељно промишља коме ће је доделити и од кога је част бити изабран. Потом, списак претходних лауреата је такав да просто изгарате од жеље да се нађете у том друштву. И, на крају, поред дивне плакете, награда се састоји и од ручног часовника, што је можда суптилан знак универзума да би коначно мало више требало да обратим пажњу на то колико је сати - изјавио је награђени писац.

Ото Олтвањи (1971) одрастао је у Суботици, живи и ради у Београду. „Лагуна„ је до сада објавила његов роман „Ивер” , збирку „Приче мистерије и магије” као и роман за децу „Како сам постао детектив”. Аутор је и романа „Црне ципеле” и „Кичма ноћи”. Од раних деведесетих, Ото Олтвањи је објавио четрдесетак приповедака у часописима, а бави се и књижевним превођењем са енглеског језика.

Досадашњи добитници признања „Станислав Лем“ су: Зоран Живковић, Филип Давид , Илија Бакић, Ђорђе Писарев, Јовица Аћин , Горан Петровић и Горан Скробоња.

Церемонија уручења награде биће уприличена на Сајму књига у Београду током последње недеље октобра.       

К. Р.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести