„Кочићево перо” Стевану Тонтићу

Књижевна награда „Кочићево перо” за пролеће и лето 2018. припала је Стевану Тонтићу за књигу “Та мјеста” која је објавила издавачка кућа “Агора”, одлучио је жири у саставу Никола Вуколић (председник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић.
д
Фото: Приватна архива

Награду додељује Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи.

Књигу “Та мјеста” чине путописи (Јерусалим, Јерменија), описи живота у појединим градовима (Сарајево и Берлин), сусрети по европским метрополама, а у уводу је аутобиографски запис о посети ауторовом историјски „потопљеном“ крајишком завичају, у знаку сећања на детињство и ликове Бранка Ћопића и Скендера Куленовића. Уз сваки прозни текст је понека Тонтићева песма, тако да се ова његова сведочења дају увек и у прози и у стиху.

– Читајући Тонтићеву књигу, пролазимо кроз згуснуте атмосфере нашег турбулентног доба у којем започињу нови сукоби и пре него што су се стари завршили.- указује председник жирија Никола Вуколић. - Посебно ваља истаћи пишчево виђење Сарајева, дато у облику својеврсног, потанко израђеног културно-политичког портрета града. Дубоко емотивно везан за многе ликове и градске ведуте, писац је ипак, и то по други пут, напустио ту ратом и пораћем битно измењену средину, изабравши да живи у „српској Атини“. Да ли заувек? То нека се питају Тонтићеви сарајевски пријатељи.

Награда ће бити уручена сутра у 12 часова у Градској библиотеци Новог Сада. О делу овогодишњег добитника говориће чланови жирија, а награду ће уручити проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести