Љиљани Пешикан Љуштановић уручена Награда Вукове задужбине

НОВИ САД: Професорки Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду др Љлиљани Пешикан Љуштановић и академском вајару Светомиру Арсићу Басари јуче су уручене Награде Вукове задужбине за науку и уметност за 2020. годину.
Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić i  prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović  Foto: B. Pavković
Фото: Ljiljana Pešikan Ljuštanović/Ilustracija  (B. Pavković)

Љуљана Пешикан Љуштановић добила је ово признање за књигу „Пишем ти причу“.

„Ова интердисциплинарна монографија најбоље одговара духу ове награде због знања ауторке да тачно, ’вуковски’, одреди домете усменог и писменог простирања наше културне традиције“, образложио је одлуку жирија председник Одбора за науку Задужбине и дописни члан САНУ, проф. др Слободан Грубачић.

Басара је пак награђен за своју изложбу „Радови“ (1998 - 2018), одржану у Салону Народног музеја у Зрењанину и у Галерији Српске академије наука и уметности.

„Способан да се дубоко загледа у свој опус и силе које га покрећу, Басара силовито и непоткупљиво види стварност и својим делом премоштава многе дисконтинуитете у горкој путањи српског народа“, навео је председник Одбора за уметност и дописни члан САНУ Светислав Божић.

Љиљана Пешикан Љуштановић казала је да је Награда Вукове задужбине за науку и уметност за њу веома важна и да с временом има све већу тежину, те да је њена књига и цео њен рад посвећен једној ствари - покушају да се уцелови традицијски низ српске књижевности.

„Стара, усмена књижевност не треба да се сматра замрлим ремек-делом које нам више није важно. Она је плодотворни импулс који се још увек, неочекиван, јавља у модерној књижевности“, образложила је проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић.

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести