Магрис: Свет је данас у четвртом светском рату

БЕОГРАД: Један од најбољих италијанских савремених писаца Клаудио Магрис је изјавио у разговору с новарима да сматра да је данас у току четврти светски рат, да сви ратују против свих док све земље на неки начин погађа мигрантска криза.  
Epa (Marta Perez)
Фото: Epa (Marta Perez)

Магрис је као гост издавачке куће „Архипелаг“, који је организовао 6. Београдски фестивала европске књижевности, имао сусрет са медијима поводом српског издања његовог новог романа „Обустављен поступак“ и спремно одговарао на сва постављена питања било да су се односила на његов нови роман, на његово мишљење о књижавности и њеном утицају на збивања у свету али и на политичка питања 

Што се тиче ратова, пошто је тема романа „Обустављен поступак“, прича о човеку који је у Трсту основао Музеј ратовања, Магрис је објаснио да њега фасцинира да су људи током првог светског рата веровали да ће то биит последњи велики рат, а затим је дошао још крвавији и трагичнији други светски рат. 

Он трећим сматра хладни рат између комунизма и капитализма који се завршио победом капитализма, а за овај четврти не види ни решење, нити како и када ће се завршити. 
Писци и литература немају у том случају неку важну улогу, нагласио је Магрис и додао да верује да би земље у којима је најаакутније мигрантско питање требало да се потруде да обезбеде својих грађанима боље услове живота да би остали у својим домовима уместо да траже свгоје место у некој од боље организованих, мирнијих и богатијих држава.     

Након што је детаљно испричао шта га је мотивисало да напише роман „Обустављен поступак“, Магрис је казао да се он може уврстити  у историјске романе, јер нараторка даје историјат неких од најегзотичнијих оружја и других експоната у том јединственом Музеју рата.     

Магрис је је у више наврата боравио на Балкану, посебно док је прикупљао грађу за своју књигу „Дунав“.
Његове искрене симпатије према бившој Југославији су плод блискости са земљом која се граничила са Италијом и Трстом, где је рођен 1939 године.     

Цене га као есејисту и колумнисту који већ годинама пише колумну за италијански дневник Коријере дела сера. 
Магрисова проза, есеји и студије су превођени на бројне језике, а најважније награде које је до сада добио су „Стрега“, „Еразмус“, награда „Принц од Астурије“, аустријска Државна награда и награда „Томазо де Лампедуза“.     

„Архипелаг“ је Магрисов ексклузивни издавач на српском језику, а овај нови роман превела је Снежана Милинковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести