Матица српска обележава 196. рођендан

У Матици српској 16.фебруара у 19 часова свечаном седницом биће обележена 196. годишњица оснивања ове најстарије културне, књижевне и научне институције у Срба.
Новак Радонић: Јаков Игњатовић, уље на платну
Фото: Новак Радонић: Јаков Игњатовић, уље на платну

Већ по традицији, Дан Матице српске посвећује се неком значајном јубилеју наше историје и културе. Ове године беседу о Јакову Игњатовићу (1822- 1889) одржаће професор емеритус Душан Иванић, поводом два века од рођења истакнутог књижевника рођеног у Сентандреји.

На свечаности ће бити уручена и Змајева награда Матице српске за најбољу збирку поезије протекле године, коју је добио Мирослав Алексић за књигу „Кафкино матурско одело“, објављену у новосадској издавачкој кући „Православна реч“. Чланови жирија ове најстарије песничке награде су били Јован Делић, Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Желидраг Никчевића и Ђорђо Сладоје, који је оценио да је у питању књига вешто компонована са фином драматургијом и неколико антологијских песама. „У дубоком сагласју је и Алексићево књижевно знање, он се слободно креће кроз нашу и светску поезију и традицију. Присуство симбола из књижевне, митолошке и историјске традиције је било присутније и у његовим претходним књигама, а овде је на фини начин избалансирано”, сматра Сладоје наводећи да је „Кафкино матурско одело“ књига у којој су знање, ученост, надахнуће, језичко осећање, стилска вештина доведени у фину сагласност.

О Алексићевом поетском стваралаштву говориће председник жирија проф. др Јован Делић, дописни члан САНУ и попредседник Матице српске. Стихове из награђене збирке казиваће драмски уметник Марко Васиљевић. Иначе, за улаз на Свечану седницу Матице српске биће потребан тзв. дигитални зелени сертификат, доказ о прележаној болести у последњих 6 месеци, негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или негативан брзи антигенски тест, не старији од 48 сати.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести