MАТИЦА СРПСКА Расписан конкурс за Књижевну награду „Бескрајни плави круг”

Расписан је конкурс за Књижевну награду „Бескрајни плави круг” Матице српске за најбољи роман, и заинтересовани издавачи и аутори могу да конкуришу с романима објављеним од 1. новембра 2018, с тим да је рок за пријаву 1. новембар ове године.
U spomen na Miloša Crnjanskog Matica srpska ustanovila godišnju književnu nagradu „Beskrajni plavi krug” Foto: promo
Фото: У спомен на Милоша Црњанског Матицa српскa установила годишњу књижевну награду „Бескрајни плави круг” Фото: промо

Подсетимо, Банатски културни центар из Новог Милошева и Удружење „Суматра“ из Новог Сада, уз подршку Матице српске, Задужбине „Милоша Црњанског“ из Београда и Културног центра Војводине „Милош Црњански“ из Новог Сада, основали су манифестацију Дани Милоша Црњанског која ће се по први пут одржати крајем новембра 2019. године у Новом Саду и Новом Милошеву.

У оквиру ове манифестације, а у спомен на аутора „Сеоба” и његов романсијерски опус, Матица српска је основала сталну годишњу награду под именом „Бескрајни плави круг“, која ће се додељивати за најбољи роман написан на српском језику.

Рок за пријаву је 1. Новембар

Циљ је да се тиме да подстрек даљем развоју најпопуларније књижевне врсте. Установљен је и жири награде, који творе: проф. др Александар Јовановић, проф. др Младен Шукало, проф. др Горан Радоњић, проф. др Небојша Лазић и др Јелена Марићевић, а њихов мандат биће четири године.

– Матица српска као централна установа наше културе, с обзиром на стручне и интелектуалне капацитете, којима располаже, место је где најозбиљније треба да се негује култура сећања, али и гради слика стваралачких вредности читаве наше заједнице – каже за „Дневник” председник Матице српске проф. др Драган Станић. – Чињеница је, међутим, да тренутно ниједно признање Матице у фокусу нема роман и приповетке. И хтели смо стога да, уз све друге наше награде, попут Змајеве награде за поезију, награде „Младен Лесковац” за област историје књижевности, „Иларион Руварац” за историографију или „Сретен Марић” за есејистику, а коју додељује Библиотека МС, поглед проширимо и на простор романа. Циљ је да се тиме да подстрек даљем развоју најпопуларније књижевне врсте, јер би поглед на српски роман требало да буде у надлежности веома компетентног жирија, који Матица српска може да изнедри.

 М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести