Меморијал „Мирослав Антић” у Мокрину: Почаст стиховима и звуцима тамбуре

На јубиларном 35. Меморијала “Мирослав Антић” одржаном у Мокрину, родном месту Мирослава Антића, на дан када је свестрани и непоновљиви уметник отишао у легенду, почаст су му је одата стиховима и звуцима тамбуре, под слоганом “Мост који треба проћи”.
Jubilarni 35. Мemorijal „Miroslav Antić” u Mokrinu Foto: Grad Kikinda
Фото: Јубиларни 35. Меморијал „Мирослав Антић” у Мокрину Фото: Град Кикинда

На Варошком тргу стихове Мики у част су говорили Миодраг Петровић , Слободан Ћустић, Милан Михаиловић Цаци, Јелена Гавриловић, Никола Ракочевић, Тања Кецман, Мина Стојковић, Јелена Шнеблић и Бранислав Јевтић. Уз ансамбл мокринског састава “Мокас”, вече за памћење обојио је и Бане Крстић, а све по замисли редитеља овогодишње манифестације Ненада Гвозденовића.

- Поезија Мирослава Антића саставни је део одрастања и образовања једног глумца. Свака песма је другачија, свака је за себе, а све заједно- једна прича. Први пут сам у Мокрину. Ретко сам у прилици да говорим поезију и било ми је право задовољство. Много је лепо кад иза тебе остане тако нешто. Кад део свог детињства можеш да уградиш у интерпретацију. То је прави доживљај - казала је глумица Јелена Гавриловић, док је њен колега Милан Михаиловић Цаци признао да је познавао једног другог знаменитог Мокринчанина, Рашу Попова.

- Мика Антић је, онима који држе до поезије, заиста био као члан породице. Ја Мику тако доживљавам и изузетно сам срећан што сам био овде да одам пошту човеку са којим сам се толико пута дружио говорећи његове стихове- рекао је Михаиловић о о аутору “Гравог сокака”.

Никола Ракочевић, Млади и већ афирмисани глумац Никола Ракочевић за поезију Мике Антића каже да “Осећате да је у своје песме уградио неку своју мудрост коју је носио са собом, али и нека сазнања до којих је дошао као човек”.

Председник МЗ Мокрин Живко Угреновић уверен је да су се и ове године, на најбољи могући начин, одужили великом песнику, новинару, сликару и филмском редитељу, а члан Градског већа Кикинде Миливој Лињачи нагласио је да је локална самоуправа Града Кикинде, као и годинама раније, пружила подршку манифестацији која негује сећања на великог Мику Антића. У оквиру јубиларног Меморијала “Мирослав Антић” у Дому културе у Мокрину отворена је и самосталну изложбу карикатура Васике Тенкеша.

 М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести