Милош Латиновић лауреат Награде Лаза Костић

Роман „Етапе ноћи” Милоша Латиновића, кикиндског књижевника на привременом раду у Београду, завредео је Награду „Лаза Костић” за најбоље књижевно остварење објављено између два Међународног сајма књига у Новом Саду.
в
Фото: Приватна архива

„Проценили смо да је реч о заокруженом, целовитом делу, роману писаном необарокним стилом, који доноси фаустовску причу о историји ових наших војвођанских простора”, предочио је одлуку жирија програмски директор Сајма књига Горан Ибрајтер.

Жири, у којем су, поред Ибрајтера, били Фрања Петриновић и Јелена Марићевић Балаћ, издавачким подухватом прогласио је капиталну едицију „Новосадски манускрипт” Градске библиотеке у Новом Саду, специјална признања добили су „Соларис” за „Антологију српске прозе” и Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске за Сабрана дела Георгија Флоровског, док је најбоља књига у области дечје књижевности „Шта сањају Фибислави” новосадског писца Ђорђа Писарева.    

Награде „Лаза Костић” биће уручене у уторак, 3. марта, у склопу Свечаног отварања Међународног сајма књига и 24. Међународне изложбе уметности „Арт експо”, а до 9. марта и затварања ових двеју манифестација биће одржано више од стотину програма, промоција, трибина, те три тематске изложбе: „Најезда с небеси” која ће обухватити цртеже, колаже и скулптуре Зорана Петровића, „Ослушкивање носталгичних времена” посвећена Горану Митровићу, једном од најзначајнијих савремених уметника поетског реализма, те „Руке пуне векова” Душана Нонина у оквиру које ће бити изложене копије фресака манастира Пиве. Под окриљем „Арт експа” биће додељена и Награда „Сава Шумановић” Миленку Првачком, панчевачком сликару, који већ три деценије живи и ствара у Сингапуру. 

„Шта сањају Фибислави” новосадског писца Ђорђа Писарева у издању „Агоре” најбоља је књига у области дечје књижевности

Централна манифестација Сајма књига - Дани „Лазе Костића” ове ће године имати два фокуса - с једне стране самог Лазу Костића и лауреате награде која носи његово име, а са друге књижевне мостове са Холандијом, Румунијом и Словачком, који би требали да послуже и као својеврстан увод у годину која предстоји, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Када је реч о Костићевом делу, акценат ће бити на његовом драмском стваралаштву, док ће о пеоетици прошлогодињег лауреата Награде „Лаза Костић” Селимира Радуловића говорити проф. др Драган Станић.

Током сајма биће представљени и Сабрана дела Вујице Решина Туцића у издању Културног центра Новог Сада, едиција „100 словенских романа” Форума словенских култура из Љубљане, а низ програма је припремио и Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама. Како је најавила Драгана Милошевић, секретар овог секретаријата, ти програми ће протећи у знаку обележавања два велика јубилеја - 75 година од победе над фашизмом и 100 година од обнављања Српске патријаршије, али и представљања издавачке делатности свих институција културе чији је оснивач Покрајина, од Српског народног позоришта до Културног центра Војводине „Милош Црњански”.. 


Посвета равној земљи међ реками

– „Етапе ноћи” су посвета људима и  једном простору  - равној земљи међ реками. Дакле, једнако стварном и једнако митском. Простору у којем су чуда и нестварни догађаји уобичајена ствар, а обичности свакодневног живота стварају утисак да све протиче осим времена – каже за „Дневник” Милош Латиновић. – Награда „Лаза Костић” је велико признање за мене као писца и човека, али још више за књигу, која је за осам месеци од излажења продата у значајном тиражу. Сви који су купили књигу наградили су је својом издвојеном вредношћу, али и пажњом, жељом за читањем, стрпљењем да се прође кроз понекад уске канале моје литературе. Награда која носи име нашег значајног уметника само је печат трајне вредноси на њеним грудима.  Лично, осим осећања среће да сам изабран у бројној конкуренцији, имам и линију обавезе да радим даље, стварам властито дело, верујући да ће то некада некога интересовати, да ће можда бити овако високо вредновано, или можда неће ни једно ни друго, јер је то право људи који процењују и читају.  Писац сам и немам превише избора.


Под окриљем Сајма књига и ове ће се године одржати Дани руске културе, а део програма биће посвећен и Буктјубу, правцу на Јутјуб каналу који је искључиво посвећен књигама. Биће речи и о односу књижевности и рокенрола, јубилеју песника Љубомира Мицића, оснивача авангардног покрета Зенитизам, а простор ће добити и млади писци Како је најављено, гости сајма ће бити британско-америчка списатељица Трејси Шевалије, бројни домаћи аутори, од Уроша Петровића и Борислава Чичовачког до др Нелета Карајлића, док ће академику Горану Петровићу бити уручена награда „Станислав Лем” за фантастику у књижевности.

Издавачи и књижари најавили су озбиљне попусте, од уобичајених 30-40 до чак 80 процената, те да ће сајамске акције бити организоване на већини штандова. Такође, и ове године ће током трајања Сајма књига бити рализован пројекат „Књишка вила”, у оквиру којег ће на низу пунктова у Новом Саду пролазнике очекивати скривене књиге, које ће бити препознатљиве по зеленим машнама. Те књиге су, дакако, поклон за оног ко их пронађе. Иначе, улаз на све сајамске манифестације је бесплатан, а капије ће бити отворене од 10 до 19 часова.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести