Мировићу престижна књижевна награда у ЦГ Немањин жиг

НОВИ САД: Председнику покрајинске Владе Игору Мировићу додељена је најпрестижнија награда Удружења књижевника Црне Горе "Немањин жиг".
mirovic2
Фото: Игор Мировић, фото: Дневник (В. Фифа)

Мировићу је награда додељена на академској трибини "Песничко вече Игора Мировића - Повратак у логос" одржаној синоћ у Српској кући у Подгорици, у организацији Удружења књижевника Црне Горе и Српског информативно-културног центра "Свети Сава", саопштено је данас из покрајинске владе.

Образлажући ову одлуку Управног одбора Удружења књижевника Црне Горе, председник Удружења Новица Ђурић рекао је да је признање уручено Мировићу израз поштовања велике традиције и захвалности у овом тешком времену.

Ђурић је истакао да је управо Мировић снагом свог ауторитета и угледа успео да помогне објављивање више од две стотине различитих наслова свих књижевних жанрова, на чему му је Удружење књижевника Црне Горе трајно и изузетно захвално.

"Реч је о песнику који својим књижевним ауторитетом шири племениту реч о Удружењу књижевника Црне Горе у свакој прилици, доприносећи на тај начин трајној афирмацији ове институције не само широм Војводине, већ и целе Србије и региона“, изјавио је Ђурић.

Ово велико признање додељено је још једино Књижевној задрузи Српског народног вијећа Црне Горе.

Уредник академске трибине, књижевник Будимир Дубак, оценио је, говорећи о збирци песама "Повратак у логос“, да је „рођење напуштање првобитног завичаја, за којим човек чезне у овом негостољубивом свету, где је бачен, као на бурну брежину".

Примајући награду Удружења књижевника Црне Горе, Мировић је изјавио да је "Повратак у логос" трећа књига поезије у којој је сабрао своја размишљања о актуелним збивањима у свету и изазовима са којима се сусреће обичан човек.

О Мировићевој поезији говорили су књижевни критичари Зора Јестровић и Александар Ћуковић, док су стихове казивали Ивана Крушчић и сам аутор.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести