На Сајму књига Шекспирове драме, домаћи писци, руске бајке...

БЕОГРАД: Шекспирове драме, руске бајке, кувари, књиге Јасминке Петровић, романи домаћих писаца... налазе се високо на листи жеља посетилаца Сајма књига у Београду који је стигао до половиње трајања.
sajam knjiga
Фото: Tanjug (Z. Žestić)

Граја школараца, шушкање кеса пуних књига у рукама пристојно одевених старијих људи, трагање радозналаца за једним насловом, сусрети читалаца са омиљеним писцима обележавају прву половину Сајма књига у Београду.

Приметно мање школске деце је на сајму ове године.

Како су Танјугу потврдили из организације Сајма књига, разлог за слабију посети школске деце лежи у проблему са издавањем лиценци за возаче који би ученике основних и средњих школа превозили из унутрашњости Србије на сајам књига у Београду.

Ђаци који су упркос различитим околностима стигли на Сајам књига у пратњи својих наставника углавном купују енциклопедије и бајке.

Милица Радовановић из Београда има 13 година и са другарицама из школе покушава да нађе руске бајке пробијајући се кроз гужву између штандова.

Од малена су ми куповали родитељи књиге. Волела бих да нађем неко велико издање са руским бајкама за своју библиотеку.

Неке моје другарице ми се смеју јер тражим бајке по Сајму књига али оне слабо читају па их разумем, казала је Милица Танјугу.

Селфи је већ другу годину заредом незаобилазни моменат "чекирања" боравка школараца на Сајму књига а петнаестогодишња Јована Марковић тражи енциклопедију посвећену океанима.

Намера ми је да се бавим заштитом животне средине када порастем, ако до тада природа не направи неко чудио на планети, прича Марковић из гласасн смех својих другарица.

Професорка књижевности из Београда Марина Секулић каже да је увек добро попунити библиотеку класицима као што је Шекспир.

Купила сам Шекспирове драме и "Антологију српске приповетке" Михајла Пантића. Радујеме што видим овде млађи свет који се истински интересује за књигу, каже Секулић док се мимоилази са групом студената Медицинског факултета у Београду који трагају за стручним књигама које ће им ваљати у ставку студија.

Група клинаца, не старијих од 10 година у глас тражи нову књигу Јасминке Петровић "Баштованов сан".

"Треба нам пет књига", "преговара" најотреситија девојчица из групе са продавачицом, а на радозналост репоретера Танјуга одговарају једноставно: "Наставаница нам је препоручила ту књигу".

Брачни пар из Крагујевца који живи и ради у Аустрији, Зорица и Милош Јанковић проводи део годишњег одмора у Србији и на Сајму књига у Београду купују књиге и српским манастирима.

Имамо пријатеље у Бечу који су фасцинирани српском средњевековном архитектуром и културом па им носимо поклоне, кажу у глас обоје.

Из кеса посетилаца Сајма књига вире различити наслови од нове књиге Јелене Ленголд, Драгана Великића, Нелета Карајлића, Владике Глигорија... па све до специјализованих кувара и фитнес водича кроз свет здравља.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести