Награда Ђура Јакшић др Бојани Стојановић Пантовић

НОВИ САД: Награда “Ђура Јакшић” за најбољу песничку књигу коју додељује Народна библиотека “Ђура Јакшић” из Српске Црње, припала је др Бојани Стојановић Пантовић за збирку поезије “У обручу”, објављену у издању краљевачке “Повеље”, једногласно је јуче одлучио жири у саставу: Мирослав Цера Михаиловић, Бранислав Живановић и Јован Зивлак.
Knjige, knjižara, biblioteka Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У контексту савремене српске поезије Бојана Стојановић Пантовић се дефинише као песникиња модерног језика и модерне реторике, секуларног хоризонта људског постојања и његове недокучиве  воље за животом. Она се у велиој мери дистанцира од два доминантна тока у српској савременој женској поезији; једног заснованог на евокацији историјско- религиозних и традицијских културних образаца и другог, мање наглашеног, женског еманципацијског активизма израженог често у екстремним фигурама самоидентификовања, речено је у образложењу жирија.

Како се даље наводи, она пише сложену поезију засновану на рефлексији прожетој елегичним тоновима. Иако у извесним модусима ова поезија звучи ерудитно, песникиња културу „употребљава“ као основу рефлексије у осветљавању односа субјекта и његовог друштвеног и интимног осећања света.

Бојана Стојановић Пантовић (Београду 1960) дипломирала је, магистрирала и докторирала на Филолошком факултету у Београду, а од 1985. запослена је на Филозофском факултету у Новом Саду, од 2004. у звању редовног професора. Као гостујући професор предавала је у Љубљани, Халеу, Берлину, Хамбургу и Вроцлаву.. Приредила је и превела више књига српских и словеначких писаца, као и тематске бројеве зборника и часописа. Објавила је више књига поезије и лирске прозе и приредила антологије Српске прозаиде, антологија песама у прози и Неболомство – Панорама српског песништва краја 20. века.

Објавила је више монографија посвећених проблематици српског и европског експресионизма  и књига есеја посвећених савременој српској поезији.

У ужем избору су биле и збрике Маје Солар “Без зачина”, Културни центар Новог Сада, Бојана Јовановића “Спасоносне невоље”, Градац, Чачак и Томислава Мијовића ”Плаветнило”, ЦЕКИТ, Зајечар.

Награда, диплома и новчани износ од 1.000 евра ће по тридесет и трећи пут бити уручена у оквиру 57. дана Ђуре Јакшића - Липарских вечери, који ће се ове године одржати од 1 до 10. јуна у Српској Црњи.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести