Награда Мома Димић за роман Последња станица Британија

НОВИ САД: Горан Гоцић добитник је књижевне награде “Мома Димић”за роман „Последња станица Британија“ објављен у издању “Лагуне”.
roman knjiga
Фото: laguna.rs

У жирију ове награде за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама су били проф. др Јован Делић (председник), Јасмина Нинков, Сања Милић, др Слађана Илић и Живка Маричић.

У роману “Последња станица Британија” осим високих естетских домета – пажљиво бираних, функционалних приповедачких поступака, динамичности, уверљивости, аутентичности, упечатљивости јунака – налазимо објективан, критички осврт на тековине “модерног” Запада. То су (не)емпатичност према припадницима других култура, самодовољност, надменост, заробљеност у сопствену стварност, лажност демократичности, а заправо духовну декаденцију те културе. Значајна одлика књиге Горана Гоцића јесте неострашћеност, књижевно и проживљено, а не идеолошко тумачење карактеристика друге културе, као и ауторова ерудиција која је у функцији уверљивости приповедања и разумевања другога, наводи се у саопштењу жирија.

У ужем избору су биле и књиге Нине Живанчевић „Оно што највише желим“, Ласла Блашковића „Гле“ и Александре Војиновић „Сећање на Алжир“.

Награда коју су установили Библиотека града Београда и Градска општина Сопот биће уручена 12. јула у порти неменикућке цркве у Сопоту, у оквиру манифестације „Дани Милована Видаковића“.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести