Награда Стеван Сремац Стојановићевој, Михајлову и Маркову

ЕЛЕМИР: Жири за доделу Књижевне награде „Стеван Сремац”, за најбоља хумористично-сатирична остварења, донео је одлуку да награди Драгицу Стојановић, Стевицу Шепру Михајлова и Перицу Маркова.
s
Фото: Banatski kulturni centar Novo Milosevo

Конкурс за Награду је реализован у сарадњи Месне заједнице Елемир и Банатског културног центра у оквиру манифестације „Сремчеви дани – Бал у Елемиру 2022”. Жири је радио у саставу: Угљеша Шајтинац (председник), Срђан В. Тешин и Јелена Блануша.

Награде ће лауреатима бити уручене 1. јула од 19 часова у Месној заједници у Елемиру. Исте вечери, поред доделе награда, одржаће се и књижевно вече – портрет песника Мирослава Алексића. На књижевној вечери учествују аутор, Милана Поучки и Радован Влаховић.

Другог дана манифестације, 2 јула, од 18 часова одржаће се Промоција Изабраних дела Богдана Чиплића. Говориће: Милана Поучки, Виктор Шкорић и Радован Влаховић. Након промоције биће отворена и изложба са колоније карикатуре која се традиционално одржава у част Стевана Сремца.

Жири награде „Стеван Сремац – Бал у Елемиру”, који су чинили Угљеша Шајтинац (председник), Јелена Блануша и Срђан В. Тешин, донео је једногласну одлуку да ПРВУ награду додели књижевници Драгици Стојановић из Зрењанина за циклус песама „Живела сам као Амиши”.

Друга награда припала је аутору из Елемира Стевици Шепри Михајлову за колекцију фрагметарних прича „Д Стуџис и пуњене тиквице”, док је трећу награду освојио Перица Марков из Зрењанина за сатиричну поему „Е мој мистер скорашњи”.

Жири је одлучио да похвали приче „Скроз около” Илије Бакића, „Мала поема о бездушности” Милана Мицића и „Башта боје душе” Шимона А. Ђарматија.

Песме Драгице Стојановић из циклуса „Живела сам као Амиши” доносе кратке фрагменте из свакодневице који се преплићу са надреалним сликама богате симболике. Премда лирском субјекту ове слике служе као емоционални отклон од стварности, рукопис обилује емоционалношћу која се изражава неизравно и у својој коначној форми – форми прихватања и вредновања живота упркос неповољним околностима. Посебну вредност овом циклусу дају сатиричке и хумористичке референце, као и указивање на неповољан положај жене у друштву.

Драгица Стојановић (Зрењанин, 1963) објављује поезију више од три деценије у бројним књижевним листовима и часописима. Ауторка је више песничких књига. Заступљена је у неколико антологија и добитница награда: „Станко Симићевић“, „Смели цвет“, „Смедеревске песничке јесени“, „Улазница“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Бешеновска повеља“, „Милица Стојадиновић Српкиња“ и других.

Колекција фрагметарних прича „Д Стуџис и пуњене тиквице” Стевице Шепре Михајлова представљају праве мале сатиричне бравуре, писане без претензија на високу књижевност, али с пуно духа и духовитости. Од једноставних животних (и само наизглед нелитерарних) ситуација, Михајлов је направио урнебесне исповести у свега неколико реченица. Проза Стевице Шепре Михајлова, која долази с књижевне маргине,  панкерска је и аутсајдерска, сурова и сирова, таква да не штеди ни себе ни друге.

Оштра, заједљива и искричава сатирична поема „Е мој мистер скорашњи” исмева типични карактер политичара конформисте који се камелеонски појављује у свим облицима и свим временима откад је света и века. Зрењанинац Перица Марков рођен је 1958. године у Фаркаждину. Објавио је 12 збирки поезије. Добитник је награде „Стражилово”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести