Награда за „Пропуштену прилику“ уручена Драгославу Михаиловићу

БЕОГРАД: Грамату "Песничке републике" књижевнику и академику Драгославу Михаиловићу за роман "Кад су цветале тикве" уручио је Радован Влаховић, директор Банатског културног центра у Михаиловићевом кабинету у Српској академији наука и уметности у Београду.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Грамата "Песничке републике" додељује се на основу конкурса "Пропуштена прилика" за ненаграђену књигу објављену у последњих пола века.

Михаиловић је казао да је до сада примио 25 или можда чак и 30 награда, али да је ова најнеобичнија, јер се њоме награђује његова књига која је изашла до сада у 45 издања.

"Јако сам поласкан тиме што сте је изабрали за вашу награду. Желим да вам се захвалим и да вам пожелим добар рад и у будућности и сваку срећу", казао је Михаиловић и најавио излазак из штампе сабраних дела код чак два издавача "Лагуне" и "Службеног гласника".

О награђеној књизи Михаиловић је напоменуо да се налази у школском програму.

"Има много младих људи који су је прочитали. Она се и даље чита. Ево, сад је у том Лагунином издању изашло једанаесто њихово издање и они су врло задовољни. Нису уопште очекивали да ће се нешто такво догодити", казао је Михаиловић.

Награда се додељује у оквиру манифестације "Песничка република" која је четврти пут одржана 23. 11. 2019. у Банатском културном центру у Новом Милошеву под слоганом "Свет треба да пева а не да ратује".

Добитник је био оправдано спречен да присустује тој манифестацији, те му је награда овом приликом накнадно уручена.

Награда подразумева повељу, поклон слику рад карикатуристе Југослава Влаховића из циклуса "Flower power" и објављивање књиге добитника у издању Банатског културног центра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести