Необјављене приче Скота Фицџералда „Умрла бих за тебе“ 

БЕОГРАД: Иако лето није време за литерарне „посластице“ Лагуна је за мање од годину дана успела да откупи ауторска права, преведе и објави збирку до сада непознатих прича америчког класика Френсиса Скота Фицџералда (1896 -1040).        
laguna knjiga
Фото: laguna.rs

Светска књижевна јавност је  почетком 2017. године била одушевљена открићем необјављених прича аутора романа „Велики Гетсби“ и „Блага је ноћ“.

Ова збирка од 18 прича  насловљена је „Умрла бих за тебе“, а превео ју је Марко Младеновић.

Свих осамнаест кратких прича  било је у овом или оном смислу изгубљено: изгубљено физички и откривено тек недавно; изгубљено у метежу Фицџералдовог каснијег живота; изгубљено за читаоце пошто његови уредници каткада нису разумели његове текстове.       

Ове занимљиве приповетке пружају нови увид у развој Фицџералдове каријере и показују његову стилску умешност и маштовитост писца који је био један од главних представника „изгубљене генерације“. 

Он је био мобилисан при крају Првог светског рата, али није стигао до фронта већ је крај рата дочекао у једном од центара за обуку будућих официра.

Фицџералд је био изврстан писац кратке прозе. Прву причу је објавио у школским новинама још са 13 година, а до краја живота их је писао када му је хитно био потребан новац да плати трошкове лечења супруге Зелде и за пиће, јер је од ране младости постао алкохоличар.

Његове приповетке су често за њега биле почетна тачка за описе, ликове и места будућих романа. Верзије овде штампаних приповедака последње су преживеле верзије на којима се може утврдити да их је Фицџералд написао и дотерао за објављивање. 

Књига садржи изузетно информативан увод и напомене уреднице америчког издања књиге Ен Маргарет Даниел за сваку појединачну причу, јер се Фисџералдово дело налази на листама обавезне лектира за фимназије али и на студијама англистике. 

У случајевима где су преживеле више верзија неке приче, руководила сам се његовим наведеним избором. На пример, Фицџералд је пристао да скрати „Жене у кући“ у далеко краћу причу под називом „Температура“, али исход му се није допао и захтевао је у својим писмима да се за издавање нуди дужи, изворни текст, напоменула је уредница.

Књига необјављених прича Ф. Скота Фицџералда „Умрла бих за тебе“ садржи и бројне фотографије из приватне архиве великог писца, као и факсимиле његових започетих прича, уз коментаре писане руком.

Френсис Скот Фицџералд данас се сматра једним од најважнијих и најомиљенијих писаца 20. века, а многи сматрају да је он зачетник модерног америчког романа. Његове новеле и романи обележили су џез еру. Овај изврстан писац кратке прозе је био припадник бриљантне „изгубљене генерације“ заједно с Фокнером, Хемингвејем, Дос Пасосом и Томасом Вулфом.  

Његов роман „Велики Гетсби“ сматра се класиком светске књижевности и више пута је екранизован.

Збирка изгубљених приповедака „Умрла бих за тебе“ је право благо за све љубитеље прозе чувеног писца, као и за будуће писце и теоретичаре савремене књижевности, закључила је ПР менаџер Лагуне Тања Вучковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести