НИН-ова награда уручена Милени Марковић

БЕОГРАД: На свечаности у Југословенском драмском позоришту данас је књижевници Милени Марковић уручена НИН-ова награда за најбољи роман у 2021. за књигу "Деца", а глумици Светлани Цеци Бојковић уручено је признање "Личност године".
Танјуг/Зоран Мрђа
Фото: Танјуг/Зоран Мрђа

"Надам се да ћу остати достојна ове награде и љубави и пажње које сам доживела од публике", рекла је Милена Марковић пошто јој је награду уручио прослогодишњи добитник писац Светислав Басара.

Марковић је истакла да јој је битно што јој је НИН-ова награда уручена у ЈДП-у, кући коју сматра својом и где је почела каријеру пре 20 година.

На свечаности доделе 68. НИН-ове награде коју је водио новинар РТС-а Горислав Папић, одломак из романа "Деца" процитале су глумице Јасна Ђуричић, Сања Марковић и Миона Марковић, а пуштена је песма "Нећу да кажем" из документарног филма "Рударска опера".

Члан жирија НИН-ове награде Иван Миленковић у свом је обраћању, између осталог, оценио да ће ово време бити упамћено "по роману ''Деца'' у коме живот врије свом својом мрачном силином".

Главни и одговорни уредник НИН-а Милан Ћулибрк подсетио је да је током дугог историјата доделе награде увек било критика које су питале да ли је изабрани роман заиста најбољи, али да је њиховом жирију било "најважније да се поштују процедуре и вредности, а онда ће време пресудити".

"Да није ваљала НИН-ова награда не би трајала 68 година", истакао је Ћулибрк.

За НИН-ову "Личност године" проглашена је Цеца Бојковић за своје активистичке напоре у очувању здравља земље, воде и ваздуха у Србији, а признање јој је уручила прошлогодишња добитница докторка болнице у Новом Пазару Лејла Ћеранић.

У кратком обраћању Ћеранић је истакла да је пандемија короне "тежак и турбулентан период у коме смо сви сазрели и носимо одређене ожиљке", изразивши наду да смо као људи сви дошли до неких закључака "да смо сазрели и паметнији и да ћемо ствари другачије да проматрамо".

Бојковић је рекла да је "многим људима дала подршку да се отворено боре за своје мишљење и ставове о еколошкој заштити Србије".

"Живимо у изузетно турбулентном периоду у коме је нажалост профит заменио Бога. У то име руше се све етичке вредности, морал се урушава и све постаје дозвољено. Дошло се до опасне линије која ако се пређе прети да уништи наше здравље и животе", истакла је глумица.

Према њеним речима, "на простору Србије је планирано опасно, отровно рударење страних инвеститора као што је Рио Тинто".

"Било је природно да се прикључим борби за чисту Србију. У то сам уложила оно што сам могла и једино што имам, а то је више од пола века глумачког рада и угледа код публике", рекла је Бојковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести