Нови роман Весне Голдсворди

Нови роман Весне Голдсворди „Господин Ка” писан на енглеском језику објављен је у издању “Геопоетике”у преводу Наташе Тучев, док ће се енглеска верзија појавити у фебруару код угледног британског издавача „CCatto & Wjindus„. 
с
Фото: Илустрација

Издавач Владислав Бајац каже да се прича овог романа одвија крајем четрдесетих година прошлог века када се у Лондону снима филм „Ана Карењина” у коме главну улогу игра Вивијен Ли. Стицајем околности млада жена Албертина (француска Јеврејка удата за британског официра) стиче поверење грофа Сергеја, за кога се испоставља да је син Ане Карењине. Он јој казује о свом животу, од дечачких дана, преко брака са Тоњом са којом је добио сина Алекса до одласка у Енглеску”.

На промоцији у Београду ауторка је указала да се у роману укрштају две приче. Једна о Францускињи која жели  да побегне што даље. Друга о белим Русима, укључујући и Аниног сина Сергеја, који тридесет година мисли  да ће се вратити кући, да револуција само што није пропала. Сада често журимо да узмемо западне пасоше, они су пак деценијама живели са неким привременим папирима као да би узимање новог држављанства представљало пораз свих идеала. Кроз роман се провлачи питање шта је важније: бити грађанин света или припадник једног народа- каже ауторка.

Весна Голдсворти је рођена Београђанка, од 1986. живи у Великој Британији, пише на енглеском, а књиге су јој преведене на двадесетак језика, предаје креативно писање и енглеску књижевност на универзитетима у источној Англији.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести