Нови Сад од викенда претворен у Град књиге

Европска престоница културе овог викенда постаје центар писане речи, окупљајући европске, регионалне и домаће ауторе и ауторке, јер актуелни Калеидоскоп културе улази у своју трећу недељу, посвећену књижевности.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Догађај који отвара недељу књижевности 17. и 18. септембра јесте Град књиге, који је овог пута, због најављених непогодних временских прилика, премештен из Подграђа Петроварадинске тврђаве, где се већ две године одржава, у затворени простор СПЕНС-а. Улаз на све догађаје је слободан. 

На главној сцени, испред Градске кафане, првог дана, представиће се један од најзначајнијих књижевника Ласло Вегел, потом списатељица Сања Савић Милосављевић, а публика ће слушати и црногорске комичаре The Books оф Књиге. У недељу, 18. септембра, на исту сцену стижу добитник НИН-ове награде Владимир Пиштало, једна од најчитанијих регионалних књижевница Ведрана Рудан, млади аутор Александар Танурџић, дизајнер, визуелни уметник и писац Славимир Стојановић Футро, као и великанка српског глумишта, Светлана Цеца Бојковић и други. 

Књижевни догађај по ком је Нови Сад стао раме уз раме са европским градовима — Ноћ књижевности, који се трећу годину заредом одржава у оквиру Калеидоскопа културе, окупиће ауторе и ауторке из осам земаља, у различитим објектима у приземљу СПЕНС-а. Под покровитељством ЕУНИЦ-а, у Ноћи књижевности у Новом Саду представиће се следећи аутори: Rosella Посторино (Италија), Раду Павел Geo (Румунија), Љуба Арнаутовић (Аустрија), Стеван Брадић (Србија), Бен Кларк (Шпанија), Корнелиа Хулмбауер (Аустрија), Софи Дал (Француска) и Наташа Крамбергер (Словенија). 

Опроштајни концерт чувеног Лачног Франза, монодрама великог Петра Божовића и филмски класик из 1946. 

Град књиге, иако првенствено усмерен на књижевност, акценат ставља и на извођачку уметност и то уз велика имена. Првог дана, чувени словеначки бенд „Лачни Франз” предвођен Зораном Предином започеће своју туру опроштајних концерата у Србији и то баш у Новом Саду. Уз велико име с музичке сцене, 17. септембра стиже и велико име театра, а то је легендарни Петар Божовић и његова монодрама „Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи”. Град књиге употпуниће и пројекција филмског класика Франка Цапре из 1946. године „It’s а Wonderful Life”, који је Амерички филмски институт уврстио међу 100 најбољих филмова икад снимљених. 

Програм за најмлађе отвара Град књиге   

Програм ће оба дана викенда отворити садржаји за најмлађе и то већ од 15 часова. У суботу, 17. септембра, децу и њихове родитеље очекује један од наших највећих глумаца Војислав Воја Брајовић, хор „Чаролија” под диригентском палицом Леонтине, дечији хор „Звончићи”, као и други програми. Другог дана, 18. септембра, глумац Зијах Соколовић читаће бајке, а стиже и чувени дечији хор „Колибри”, као и Удружење уметника „Високо Ц” које ће извести опере за децу, и други. 

Недеља књижевности трајаће до 23. септембра и обухватиће више од 20 догађаја по читавом Новом Саду. Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље књижевности почиње недеља визуелне и, на крају, недеља примењене уметности.  Партнери Калеидоскопа културе су Ерсте Банка Србија, ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и Хеинекен Србија. Више детаља о програму Град књиге, као и целом Калеидоскопу културе и Европској престоници културе можете пронаћи на сајтовима novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести