Новици Милићу награда „Никола Милошевић”

Награду “Никола Милошевић” за протеклу годину, коју Радио Београд 2 додељује за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије добио је Новица Милић „Политичка наратологија – оглед о демократији“, у издању  новосадске „Академске књиге“.
Новица Милић, Политичка наратологија
Фото: Новица Милић, Политичка наратологија

Одлуку о 19. добитнику овог признања је донео жири у саставу проф. др Зоран Пауновић, проф. др Драган Проле и проф. др Ива Драшкић Вићановић (председница). У ужем избору биле су и Адриана Захаријевић са књигуом „Живот тела – политичка филозофија Yудит Батлер“, у издању „Академске књиге“ и Весна Елез  и њена студија „О Бодлеровом Цвећу зла“, у издању Филолошког факултета Универзитета у Београду и „Досијеа студио“. По оцени жирија прошлогодишња продукција када су у питању књиге из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије је била врло квалитетна и није било лако одабрати једну која ће понети ову награду, поготово између ове три у најужем избору.

Шта је још остало од демократије у нашој савремености, у доба технолошких и медијских глобалних промена, глобализације и нових фрагментација света? Зашто је данашња демократија у „кризи“, пођеднако „у доласку“ као и „у одласку“? На које амбиваленције данас рачуна и чиме још може да се брани као поредак слободе где нека заједница људи одлучује о властитој судбини а појединац о сопственом животу - нека су од питања којима се у својој студији бави Новица Милић.

Директорка “Академска књига” Бора Бабић указала је да је поносна што ова издавачка кућа објављује овако изванредне ауторе попут Милића и Адриане Захаријевић. Милићева монографија је критична књига, јасно и прецизно написана. Аутор је велики стилиста и док смо радили на књизи рекла сам му да ме његов стил подсећа на стил професора Сретена Марића, рекла је Бора Бабић.У ширем избору од 12 књига чак четири наслова је објавила “Академска књига”.

Награда ће бити уручена 9.фебруара на Дан Радио Београда 2.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести