Обележено 100 година од рођења песника Душана Радовића

БЕОГРАД: Поводом обележавања 100 година од рођења песника Душана Радовића и 130 година Српске књижевне задруге данас је у просторијама те установе одржан скуп под називом "Страница о Душану Радовићу".
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

На скупу је учествовало око 20 савременика и пријатеља, писаца, професора и тумача који су, свако из свог аспекта, говорили о великом песнику и књижевнику за децу - његовом животу, песама, афоризмима, критици друштва...

Међу њима су били Матија Бећковић и Љубивоје Ршумовић који је рекао да је Душан Радовић оставио велико наслеђе будућим писцима за младе људе, како је Конфучије својевремено називао децу.

"Можемо рећи да је он оставио Душанов законик о томе како треба писати за децу. Он је у једном делу књиге, коју су својевремено издале Књизевне новине, написао да је важна ведрина, односно да треба писати једноставно, јасно, читко, племенито...безмало бити сарадник сунца", рекао је Ршумовић и додао да је та синтагма "сарадник сунца" остала као симбол стварања за децу.

Како је навео, Радовић је говорио да за децу треба писати као за одрасле, само много боље.

"То значи управо оно што је рекао - да песма, прича буде ведра, да буде написана једноставно, читко и да пропагира врлине и особине које иначе красе младе људе", рекао је Ршумовић.

Главни уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић рекао је да су поводом обележавања 130 година те установе већ одржали програме на Косову и Метохији и у Бањалуци, да ће ићи и у Црну Гору, те да планирају и велику академију у Народном позоришту.

"Ове године ће изаћи и јубиларно ''Плаво коло'' са повећаним бројем аутора и књига. У дивот издањима ''Плавог кола'' ће изаћи и друго, дивот издање изабраних песама Душана Радовића које смо објавили раније, а сада ћемо га поновити са златним словима", рекао је Лакићевић.

Подсетио је да је Душан Радовић од 1970. године аутор Српске књижевне задруге где је, додао је, објавио велики број књига.

Асистент на Филолошком факултету у Београду Милица Кецојевић је истакла да је Душан Радовић дао значајан допринос развоју драмског стваралаштва за децу који је, додала је, био готово једнак ономе колико је допринео и развоју модерне српске поезије.

На скупу су учествовали Милан Алексић, Душко Бабић, Радивоје Бојичић, Никола Вујчић, Валентина Вукмировић Стефановић, Александра Жежељ Коцић...

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести