Обележено 177 година најстарије библиотеке-читаонице у Срба

ИРИГ: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је у Српској читаоници у Иригу прослављању крсне славе Светог Трифуна и обележавању 177 година постојања једне од најстаријих читаоница на нашим просторима.
dragana milosevic irig
Фото: vojvodina.gov.rs

Честитајући јубилеј Милошевићева је истакла да је више од век и по постојања једне од најважнијих институција културе, као што је Српска читаоница у Иригу за понос свих нас, који поштујемо културно наслеђе, које књиге представљају.

Она је додала да је Покрајинска влада преко ресорног секретаријата значајно помогла свим библиотекама у Војводини за куповину књига, опремање или реконструкцију библиотека и са том подршком ће и убудуће наставити.

Директорка Српске читаонице у Иригу Вера Новковић истакла је да се прослава Светог Трифуна и Српске читаонице у Иригу сада већ одвија традиционално. Додала је овом приликом да је добитница 37 награде „Луча” за прошлу годину за допринос у развоју културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг, Весна Петровић, библиотекар-саветник из Сремске Митровице. Уникатну повељу Весна Петровић је добила за свој пројекат „Каталог библиотека фрушкогорских манастира”, за чији реализацију је имала подршку Српске читаонице у Иригу.

Фото: vojvodina.gov.rs

Прославу и свечаност улепшао је и Богословски хор из Сремских Карловаца, освештан је славски колач и винова лоза, а овом приликом награде су подељене и највернијим читаоцима библиотеке, међу којима су већ годинама најмлађи читаоци.

veljko
14.02.2019 • 15:26
Niko ne komentarise srpski narod je zbunjen jer nezna sta se danas desilo saJ Karleusom i ostalim nosiocima stampe i televizijskih programa.Sirota Srbija!
EUR/RSD 117.5121
Најновије вести