Објављен попис најчитанијих књига у светским библиотекама

Организација Online Computer Library Center (OCLC), са седиштем у Охају, објавила је попис 100 најчитанијих књига, а подаци су прикупљени у више од 18 хиљада библиотека широм света.
r
Фото: pixabay.com

Како преноси Т портал, на првом месту је борац против ветрењача, романтични витез од Манче, Дон Кихот, главни јунак Сервантесовог истоименог романа. Прате га Керолова “Алиса у Земљи чуда”, Твенове “Пустоловине Хаклбери Фина” и “Пустоловине Тома Сојера”, Стивенсоново “Острво с благом”, “Гордост и предрасуде” Џејн Остин, “Оркански висови” Емили Бронте и “Џејн Ејр” Шарлоте Бронте.

'Наравно да су на попису најчитанијих књига класици', каже Скип Причард, председник организације ОЦЛЦ која. 'То одражава превладавајућа културолошка гледишта. Библиотекари су тога свесни и траже начине да очувају и оне занемарене, мањинске и маргинализиране перспективе', појаснио је.

Међу ауторкама на попису најчитанијих 100 књига је Лујза Меј Алкот с 'Малим женама' и Мери Шели с “Франкенштајном”, Харпер Ли с 'Убити птицу ругалицу', Луси Мод Монтгомери са “Ени и Зелених забата” али и Џоан Роулинг са серијалом о Харију Потеру.

На попису су, наравно, и Дикенсонове књиге од којих је најчитанија 'Божићна прича'. 'Злочин и казна' руског класика Фјодора Михајловича Достојевског на 22. је месту, 'Рат и мир' Лава Толстоја на 28, а 'Ана Карењина' на 38. Од осталих добро познатих класика најпопуларнији је 'Моби Дик' Хермана Мелвиллеа. Ту су и'Гуливерова путовања' Џонатана Свифта на 11. месту.

OCLC је светска непрофитна организација основана 1967. као Охио Цоллеге Либрарy Центер на иницијативу професора са универзитета у Охају (САД). Циљ је био изградити систем утемељен на компјутерској мрежи која би обухватила све библиотечке податке с наведеног универзитета, но с временом је почела обједињавати и грађу других библиотека у Сједињеним Државама и свету.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести